Fugle,  November,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Nordens papegøjer er landet

Gennem snart tre uger har Danmark haft besøg af usædvanligt mange sjældne gæster fra den russiske tajga. Krognæbbene har indtaget landets rønnebærtræer i et omfang, der er ikke set mage til i næsten 130 år.
Krognæb, en hun, nyder en ordentlig portion rønnebær på en grå novemberdag ved Gjerrild Nordstrand

Langt mod nord og øst lever en fugl. Den er lidt mindre end en solsort, har en ret lang hale, en lidt tyk mave, et stort hoved, men ingen hals og et kort, kraftigt og kroget næb. Det er det sidste, der har givet fuglen sit navn: krognæb.

Hunnerne har en svært beskrivelig karrygul-orange-grønlig farve på hoved, hals, bryst, bug og ryg. De øvrige dele af fuglen er grå. Som så ofte før hos fuglene, er der lidt mere farve på hannerne. De er nemlig nærmest fuldstændig hindbærrøde med enkelte grå indslag i fjerdragten. Både hanner og hunner er meget smukke fugle.

Krognæbbene bliver også kaldt for nordens papegøje. Det navn giver mening, når man ser hvordan de smukke karrygule og hindbærrøde fugle klatrer rundt i træerne på papegøjemanér, hvor de bruger næbbet som en ekstra støtte. De er især glade for rønnetræer, hvor de æder de modne røde bær. Eller det vil sige, at de faktisk spytter alt frugtkødet ud og kun spiser de små brunlige frø, der ligger inde i bærrene. Af samme grund bliver de også nogle gange kaldt for bærsvin.

Krognæb, en hun, med hovedet begravet i rønnebær. Man forstår måske hvorfor de nogle gange bliver kaldt bærsvin?

Krognæbbene har næsten mytisk status hos danske fuglekiggere. Det skyldes ikke kun, at det er store og smukke fugle, men i lige så høj grad, at deres optræden i Danmark er højst uforudsigelig. Når de så endelig, med års mellemrum, kommer til Danmark, er de her ofte kun i lave antal, i få uger og næsten kun i Nordjylland. Men i år er det anderledes.

Overalt i landskabet står rønnehegn bugnende fulde af bær. Det er guf for krognæb, som kan dukke op, hvor som helst. Bare der er mad

Som man kan læse i dette indlæg her på bloggen, var der tidligt på efteråret store bevægelser af krognæb i Norge og Sverige og d. 27. oktober nåede de første fugle til Danmark, hvor to fugle blev set i Nordsjælland. Samme dag var der også krognæb i Skagen. Og siden da, er der set 100-vis af krognæb i Danmark. Ikke siden 1890 har der været så mange krognæb i landet. Det har skabt jubel hos dem, der har set de smukke fugle, mens dem, der ikke har, lider af alvorligt koncentrationsbesvær i dagtimerne og sikkert også drømmer om krognæb om natten. Det er FOMO for fuld udblæsning. Man vil simpelthen være en del af denne kæmpe invasion, for hvem ved, hvornår der kommer krognæb til Danmark igen?

Desværre er der noget der tyder på, at det allerede er ved at være slut for denne gang. Antallet er krognæb, der ses i Danmark falder dag for dag og de ses nu stort set kun i Frederikshavn og i Skagen, hvor der stadig er mindre flokke at finde. Så hvis man er en af dem, der stadig ikke har set krognæb, bør man sætte sig i sin bil, indstille gps’en på Skagen og så ellers se at komme afsted!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.