Forår,  Insekter,  Maj,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: En af skovens sjældne sommerfugle

Hos de danske dagsommerfugle finder vi flest truede eller uddøde arter blandt dem, der er knyttet til skove og skovlysninger. En af disse arter er den farvestrålende rødlig perlemorsommerfugl, som du kan læse mere om i denne uges naturhistorie.

Tilbage i en kølig maj 2014 traskede Emil rundt i de midt- og sydsjællandske skove på jagt efter hvad man vel godt kan betegne som en af skovenes juveler – nemlig rødlig perlemorsommerfugl, der er en blandt mange arter, som er gået kraftigt tilbage i antal individer og levesteder de sidste mange år.

Faktisk er 12 arter af dagsommerfugle uddøde i Danmark de seneste 50 år. 10 af dem var knyttet til skovhabitater – typisk lysninger i skovene.

Emil var på jagt efter netop denne sommerfugl som en del af sit speciale på biologistudiet. Og heldigvis lykkedes det ham at finde dem i tre skovområder på Sjælland, Lolland og Falster. Det er ikke en særlig stor sommerfugl, men med sine røde og orange farver og sorte tegninger, er den alligevel ganske bemærkelsesværdig.

En af de fineste sommerfugle vi har i dette land: Rødlig perlemorsommerfugl på krybende læbeløs, som er dens foretrukne nektarplante

Men hvad er det ved rødlig perlemorsommerfugls levevis, der gør, at den er gået så markant tilbage, at den ikke længere kan findes i løvskovene i den østlige del af Jylland, på Fyn og store dele af Sjælland og øerne, hvor den ellers tidligere levede?

Først og fremmest er det selvfølgelig fordi, den er en smule kræsen. Den voksne sommerfugl lægger sine æg lige i nærheden af de violer, som larverne spiser. Da larverne er meget afhængige af varme, skal violerne stå lysåbent, men samtidig i læ og heller ikke så soleksponerede, at æg og larver kan tørre ud. Derudover er de voksne sommerfugle ikke glade for at skulle flyve langt, og spreder sig derfor sjældent fra skov til skov. De voksne sommerfugle har, ligesom larverne, også en foretrukken foderplante, nemlig krybende læbeløs, som de spiser nektar fra.

Rødlig perlemorsommerfugl på krybende læbeløs

Den rette mængde sol og læ kan være ganske svær at opnå i de danske skove. Bare tænk på det totale mørke en udsprunget bøgeskov efterlader, hvor skovbunden er stort set blottet for liv, når først anemonerne er væk. Det levner ikke meget plads til violer, der ofte må nøjes med en smal stribe sollys langs skovvejene.

Det mest optimale levested for rødlig perlemorsommerfugl er i skovlysninger – altså områder midt i skoven, hvor der ikke er træer. Det kan i sig selv lyde simpelt nok, men skovlysninger er bare ikke noget, der er ret meget af i Danmark. Skovene er i høj grad blevet drænet og tilplantet med produktion for øje, og her tæller hver kvadratmeter dækket med træ selvfølgelig i det store regnskab.

Sådan ser det ud, når rødlig perlemorsommerfugl luner sig i solen efter en regnbyge

Desværre står en række sommerfuglearter tilbage som de helt store tabere i den ligning. Og samtidig er de blot endnu et symbol på, at de danske skove lader meget tilbage at ønske, når det kommer til biodiversitet. Det er derfor med at nyde synet af de farvestrålende rødlige perlemorsommerfugle, inden de også bliver konstateret uddøde i Danmark.

Hvis du vil vide mere om rødlig perlemorsommerfugl, så skulle du tage at lytte med på denne uges afsnit af “Vildspor” på Radio4, hvor vi er taget på sommerfuglejagt med Emil Bjerregaard i Store Bøgeskov. Og så er programmet en Naturmødet-special med masser af spændende diskussioner om natur. Programmet sendes lørdag d. 16/5 kl. 10.05-12.00 og kan efterfølgende streames der, hvor du finder dine podcasts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.