Forår,  Fugle,  Maj,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Havens (måske) smukkeste fugl

Der er mange gode kandidater til titlen som havens smukkeste fugl. En af topkandidaterne til titlen, er den livlige rødstjert, som er hovedpersonen i ugens naturhistorie.

Faste læsere af bloggen vil nok efterhånden have opdaget, at årets gang og arters optræden på forskellige tider af året betyder meget for os. Fuglene er iøjnefaldende, når de flyver omkring i haven, og de fylder meget i lydbilledet med deres sange og kald.

Rødstjerterne på deres faste pladser mellem alle blomsterne i æbletræet

Derfor kan det nok heller ikke undre, at genkomsten af havens ynglefugle er en væsentlig begivenhed, som vi følger nøje med i. Siden vi flyttede ind for mere end seks år siden, har vi hvert år haft relativt mange ynglende fuglearter i haven. Munk, gærdesanger, tornsanger, havesanger, gransanger, musvit, blåmejse, sumpmejse, spætmejse, stor flagspætte, jernspurv, solsort, ringdue, stillits, gærdesmutte, rødhals, stær, landsvale, hvid vipstjert og rødstjert har alle ynglet i eller i nærheden af haven mindst én gang, mens vi har boet der. Og der er garanteret flere endnu.

Hannen af rødstjert er virkelig en lækker fugl med de flotte rødlige farver, den sorte strube og det hvide pandebånd

Når der er så mange fugle i ens have, som der er i vores, kan det være svært at beslutte sig for, hvem der er favoritten. Men én ting er sikkert: Rødstjerten vækker altid jubel, når den endelig sidder ude i æbletræet og synger.

Forhåbentlig kan vi se en hel lille flok af dem her i haven om en god måneds tid. Denne fine unge er fra Universitetsparken i Aarhus, hvor der også yngler rødstjerter

I år tog det virkelig lang tid, før vores rødstjerter dukkede op i haven, men pludselig en dag for en uges tid siden, sad der en hun lige der, hvor hunnen sidder hvert år. Få minutter senere dukkede hannen også op. De må simpelthen være ankommet nærmest samtidig, for de var der helt sikkert ikke dagen før. Måske har de endda fugltes ad på rejsen helt fra Sahelregionen syd for Sahara og hele vejen hjem til redekassen på gavlen af huset. Det er da en smuk tanke om en fugl, der virkelig kandiderer til titlen, som havens smukkeste fugl.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.