December,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: Alt det vi glæder os til

Vintersolhverv og årets korteste dag med mindre end 7 timers dagslys står for døren. Snart vender det hele og lyset kommer så småt tilbage. Derfor kan vi i denne uge ikke lade være med at se frem mod alt det, som vi kan glæde os til i det nye år, når lyset, solen og varmen vender tilbage til os.

Du har sikkert hørt – og ikke mindst lagt mærke til – at denne december er usædvanligt solfattig. På landsplan er det kun blevet til ganske få timers vinterdepressionsbekæmpende og D-vitamininproducerende sollys. Gråvejret har lagt sin tunge dyne over landet og nætterne er lange.

Men selvom dagen stadig bliver kortere lidt endnu, er lyset faktisk allerede på vej tilbage om eftermiddagen. Allerede d. 15. december havde vi årets tidligste solnedgang. Når solen går ned d. 21. december er det allerede to minutter senere end for en uge siden. Vi må dog vente lidt på de lyse morgener. Først d. 28. december har vi årets seneste solopgang. Men samlet set er det i morgen, d. 21. december, der er årets korteste dag og derfra går det mod lysere tider.

Der er ikke noget at sige til, at man godt kan længes efter sol og sommer i denne tid. Og blomstrende enge og summende insekter. Og kvidrende fugle og nyt liv der titter frem.

Juledagene skaber lys, varme og glæde i den kommende uge, men mangler du alligevel et skud optimisme i vintermørket, deler vi her et par billeder og nogle af de tidligere naturhistorier, som nok skal genskabe det gode naturhumør. Her kommer (noget af) alt det vi glæder os til, når lyset vender tilbage.

Inden længe synger de første standfugle som blåmejse og musvit – det kan de gøre allerede på den første solrige dag i det nye år

Vi glæder os til de dage af januar, hvor de første forårslyde finder vej fra trætoppene, når musvitter og blåmejser så småt begynder på årets sangsæson og deres kamp om de bedste territorier.

En af de tidligste blomstrende urter er følfod, der står som små sole i den grå vegetation

Vi glæder os til de første forårsplanter. En af dem er den solgule følfod, der lyser op blandt al det visne græs fra året før. Udover at stråle som en sol, er den også et glimrende spisekammer for mange af forårets insekter.

Aaahhh – det er skønt, når trækfugle som sanglærken vender hjem

Vi glæder os til årets første sanglærke, der hænger kvidrende over den vintersorte muld på marken og synger for sin viv og for at holde konkurrenterne på porten. Ja faktisk glædede vi os vist netop til den lyd for et lille års tid siden – læs mere her.

Hun og han af rødstjert i et af de blomstrende æbletræer i vores egen have

Vi glæder os til, at rødstjerterne vender tilbage og igen sidder i æbletræet parate til at passe næste års kuld unger. Klik her for at læse mere om rødstjerterne, som måske nok er havens smukkeste fugl?

Aurora-hun på tandrod

Vi glæder os også til årets første flaksende aurora i haven. Hannen med de kraftigt orange vingespidser er ikke til at tage fejl af. Du kan komme med på rejse i et år i auroras liv lige her.

Han af mariehøneedderkop på damejagt

Vi glæder os også til at tage på Molslaboratoriet og kigge efter de smukke hanner af mariehøneedderkop, der er på jagt efter de kulsorte hunner. Du kan læse deres historie her.

Og årets første sommerfugl. Bliver det mon en dagpåfugleøje, en citronsommerfugl eller måske nældens takvinge?

Vi glæder os til sommerfugle. Aurora bliver næppe den første art vi ser, men kun tiden vil vise, hvem der får den ære. Bliver det nældens takvinge, dagpåfugleøje eller måske en citronsommerfugl?

Stor gøgeurt gik vi glip af i år. Men næste år må vi forbi dem igen, for de er et syn, man gerne oplever igen og igen

Vi glæder os til orkideerne igen viser deres imponerende blomsterflor. De mest imponerende af dem alle, er stor gøgeurt. Den blomstrer kun ganske få steder i Danmark og vi vil opleve den i 2021.

Kom sol, kom sommer, kom varme, kom blomster og sommerfugle!

Og så glæder vi os selvfølgelig til det fortryllende blomsterflor på Molslaboratoriet. Det bliver så skønt, når sommer og sol igen er på sit højeste. Der er heldigvis rigtig mange spændende oplevelser at få derude i naturen, inden det bliver højsommer og som altid kan I læse om dem her på naturhistorier.dk. Vi glæder os til at tage jer med derud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.