Forår,  Insekter,  Maj,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Følg et forår i auroras liv

Sommerfuglen aurora er en rigtig forårssommerfugl. Den er især til at se i maj måned, men i år har der også været aktivitet i en stor del af april pga. det varme vejr. Og så er aurora en art, som du relativt let kan følge i de forskellige udviklingsstadier fra æg til voksen sommerfugl. En lille idé til en hyggelig corona-aktivitet.

Det er altid et dejligt forårssyn, når den første aurora-han basker igennem haven med sine hvide og orange vinger på jagt efter nektar og hunner. Hunnerne kan derimod være lidt sværere at genkende, da de i flugten ser helt hvide ud som nogle af kålsommerfuglene. Men sætter hun sig, vil hun, ligesom hannen, have grønne tegninger på undersiden af bagvingerne.

En hun af aurora med de fine grønne tegninger på undersiden og de sorte vingespidser. Her tager hun et hvil på en stor fladstjerne, en anden af forårets fine arter

Aurora flyver relativt tidligt på året. De overvintrer som pupper, der selvfølgelig klækker, når vejret arter sig, som det skal med sol og varme.

En han af aurora. Man kan lige ane de orange spidser på vingeoversiden. Bemærk i øvrigt, at der sidder et lille orange æg på plantens gren i baggrunden. Planten er i øvrigt tandrod

Når de voksne sommerfugle er kommet frem, har de særligt ét vigtigt formål: at få lagt æg til den næste generation. Nogle sommerfuglearter er meget kræsne med, på hvilke plantearter de lægger deres æg. Aurora er dog ikke en af de mest kræsne. De lægger deres æg på, og larverne spiser af, arter i den plantefamilie, der hedder korsblomstfamilien. Her finder vi blandt andet alle karserne som eng-karse, løg-karse og kalkkarse. Og sådan set også det salat og kål, du måske har sået i din køkkenhave og som kålsommerfuglene også har en forkærlighed for.

Sådan ser larven ud, mens den spiser skulper på en korsblomst

Men her i vores have er salaten end ikke spiret endnu, så aurora er på jagt efter andre arter. Her lægger de deres stærkt orange og nærmest flaskeformede æg, der allerede efter en lille uges tid klækker, og larven kommer frem. Larven lever af frugten på korsblomsterne, der kaldes skulper. Og når larven i løbet af 2-3 uger har spist sig stor og mæt, forpupper den sig og overvintrer til næste forår, hvor den nye generation af aurora-sommerfugle kommer frem.

Orange, flaskeformet æg på løgkarse. Her har været en aurora-hun forbi og om en uge mæsker larven sig i frugterne på planten

Det er altså nu og de næste uger, du kan finde auroras æg på en række korsblomstrede plantearter. Har du først fundet et æg, kan du også være heldig at kunne følge larven, mens den vokser sig større. Det er spændende at følge med i. Det var hermed et tip, til en lille corona-aktivitet, mens landet stille og roligt åbner igen.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.