Forår,  Insekter,  Marts,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: En af årets første sommerfugle

Der skal ikke meget varme og sollys til, før de første sommerfugle går på vingerne i det tidlige forår – eller sågar den sene vinter. En af dem er nældens takvinge, der også indtil videre er den eneste sommerfugleart, vi har set i år.

Allerede i februars sidste solvarme dage kom de første nældens takvinger frem fra deres vinterhi. Arten overvintrer nemlig som voksen sommerfugl, og derfor skal der ikke mere end en enkelt varm dag til at vække dem fra den dybe vintersøvn.

Sådan har spotter man ofte de første nældens takvinger. Siddende i den visne vegetation, hvor de suger solens varme til sig og venter på, at der kommer blomster frem, som de kan suge nektar fra.

Måske har du mødt de overvintrende sommerfugle under en vintertur på loftet eller i skuret i haven, hvor de har sat sig godt til rette i revner og sprækker. Men nu er tiden kommet til, at de skal på vingerne igen.

Der er næsten ikke noget mere livsbekræftende eller forårsbebudende end at spotte årets første sommerfugl. Især ikke, hvis opdagelsen er akkompagneret af forårskåd fuglesang fra f.eks. solsort, sanglærke eller musvit.

Nældens takvinge, der suger nektar på rød hestehov
Rød hestehov er en af de meget tidlige blomstrende planter

Nældens takvinge blev også årets første sommerfugl for os i år. Ja, faktisk har vi ikke set andre arter endnu. Men inden længe vrimler det nok også med dagpåfugleøjer, citronsommerfugle og auroraer, som vi skrev om sidste år.

Som sagt overvintrer nældens takvinge som voksen sommerfugl. Der er mange forskellige strategier for, hvordan man som sommerfugl bedst overlever vinteren. Nogle gør som nældens takvinge og overvintrer som voksne. Det er typisk de arter, man møder i det tidlige forår. Andre overvintrer som æg, som larver eller som pupper. Derfor er det også lidt forskelligt, hvad der sker i de enkelte arters liv, når foråret kommer.

Nældens takvinge foran en anden forårsbebuder, følfod

Nældens takvinge skal ud og finde brændenælder (eller stor nælde, som arten egentlig hedder). For herpå lægger den sine æg, der bliver til den næste generation af sommerfugle. Den nye generation er typisk på vingerne i juni-juli, og derfor kan der godt være en måneds tid her mellem forår og sommer, hvor man ikke ser så mange af dem. Men lige nu er de derude og det er skønt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.