Ugens naturhistorie: De søde pollenfyldte gæslinger
Det sker hvert år. Det er ikke altid til at regne ud hvornår, men vi ved, at det sker. Piletræerne blomstrer. Det er et herligt forårstegn, der bringer løfter om varmere tider. Men for mange insekter er det mere end det. Det er årets første “all you can eat“-buffet og den åbner, når pilen slipper de fine, gule gæslinger løs.
Mange af vores insekter overvintrer som voksne. De vågner fra vintersøvnen efterhånden som solen får mere og mere magt og temperaturen stiger. De er sultne efter en lang vinter i dvale uden at indtage føde, så de håber virkelig, at maden er serveret, når de trækker dynen af og kravler ud af hulen.
For mange af insekterne er maden lig med nektar og pollen. Nektar er fuld af sukker og giver et tiltrængt skud energi til de trætte kroppe og pollen er fulde af protein. Sidst på vinteren og i det tidligere forår, er det arter som erantis og rød hestehov, der leverer maden til insekterne. I løbet af marts begynder der at komme gang i flere og flere planter og omkring månedsskiftet marts-april sker det så: piletræerne springer ud.
Det starter som små hvide dunbolde, der kigger frem bag de brune blade på blomsterknopperne og i løbet af nogle dage, strutter hele træet med store gule gæslinger. Buffeten er åben!
Når pilen blomstrer, er det et fantastisk sted at se på insekter. Det enorme spisekammer tiltrækker svirrefluer, bier, sommerfugle og mange andre insekter. Der kan være en summen, så det kan være svært at få ørenlyd, hvis man finder et blomstrende piletræ fuld af insekter. Men det er ikke kun insekter, der er glade for den blomstrende pil, for hvor der er mange insekter, er der også mange insektædere, som f.eks. gransangeren på nedenstående billede.
I årets kolde forår lader piletræerne til at tage den med ro. De har ikke travlt, så der er ikke ret mange af dem, der er sprunget ud endnu. Men mon ikke den kommende uges sol og varme kan få gang i sagerne derude?