Fugle,  September,  Turberetning

Den store Østjylland-satsning – dag 2

Dag 2 blev en dag uden sjældne fugle, men til gengæld med utrolig mange trækkende småfugle. 13 nye arter kom på den samlede liste for de to dage i området.

Jeg ankom til obsposten kl. 7., ca. et kvarter før solopgang. Selvom der lå skyer mod nord og øst var det en markant lysere morgen end i går og gårddagens regn var også væk.

Denne fine gulspurv sidder næsten altid på samme gren i busken bag obsposten

Det startede stille og roligt med lidt fugle over havet, da den første flok tornirisker kom drønende i hovedhøjde. Den blev kort efter afløst af engpibere og rørspurve og der var kald fra bogfinker højt til vejrs. Flere tornirisker trak forbi og ca. en halv time efter solopgang gik det for alvor løs. Frem til kl. ca. 10.30 trak over 500 tornirisker, knap 200 rørspurve, 100 hvide vipstjerter, 690 engpibere og alt mulig andet. Faktisk var antallet af tornirisker ny rekord for lokaliteten. Den tidligere rekord lød på 110, så den blev slået eftertrykkeligt.

Et udsnit af en af dagens mange flokke af tornirisk

Det var fantastisk at opleve alle de fugle. Da klokken var lidt over 8 undrede det mig, at jeg kun havde talt 40-50 landsvaler. Jeg kastede et blik udover havet og kunne til min skræk konstatere, at det var der svalerne var. De trak simpelthen udover havet meget længere mod øst, så jeg måtte finde dem i kikkerten langt ude over vandet. Og det var ikke bare en eller to svaler. Det var 100-vis. Flokke på flere hundrede landsvaler, der bare drønede udover havet mod SØ med retning mod Samsø. Frem til ca. 10.30 trak næsten 3000 landsvaler, som også havde selskab af lidt bysvaler og en enkelt digesvale.

En af dagens 690 engpibere på vej mod varmere himmelstrøg. Vi ses igen til april, når turen går nord på igen

Jeg tror aldrig jeg har oplevet så hektisk et småfugletræk. De var overalt og trak i alle mulige retninger. Det blev ikke lettere af, at mange fugle trak langt ude over vandet. Da trækket endelig stilnede lidt af, blev det tid til lidt kratlusk efter sjove småfugle. Oplevelsen var den samme som i går: masser af gransangere og fuglekonger. Det lover jo altid godt, når der er fugle krattene, men på trods af mere end otte kilometers kratlusk, blev det ikke til sjældne fugle i dag.

Rovfuglene markerede sig i dag med ca. 10 trækkende tårnfalke, et par spurvehøge, to unge hvepsevåger og en ung blå kærhøg. Det er jo slet ikke så tosset.

En ung blå kærhøg trækker mod vest inde over skoven

Dagens måske bedste fugle forblev ubestemt. Kl. 08.10 kom en flok på ca. 20 pibere trækkende. Pludselig lyder et kraftigt, men ret fint kald. Det lyder som skovpiber, men uden den ruhed eller grovhed, der ofte er i skovpiberkald. Jeg kan ikke finde fuglen i flokken og den siger ikke mere. Kl. 08.19 gentager situationen sig. En flok pibere kommer trækkende og et kald af samme type kommer fra flokken. Det lykkes heller ikke at lokalisere denne fugl, men den kalder 4-5 gange mere og hver gang er oplevelsen, at det ikke helt stemmer med skovpiber. Med tanke på, hvor mange tajgapibere, der bliver set/hørt på Fanø for tiden, ville det have været rart med en optagelse eller et billede til at be- eller afkræfte mistanken. Men altså, sjældne fugle er jo sjældne, så mon ikke det trods alt var et par sene skovpibere, når det kommer til stykket.

Dagen bød også på flere kraftige byger. Her advarer skyerne om, at der er vand på vej

Det blev til godt ni timers fuglekiggeri i dag, kun afbrudt af et par byger i løbet af dagen. Dagen bød på 13 nye arter i forhold til i går, så nu er listen på 89 arter på mit eget lille felttræf. Mon det lykkes at nå 100 arter i morgen? Og måske finde et hit?

Der var kitesurfere ved Ebeltoft Færgehavn i dag, så der var ingen grund til at bruge tid på vadefuglene. De kan nemlig ikke lide kitesurfere. På billedet her, er det en flok hjejler, der leder efter et fredeligt sted at slå sig ned

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.