Fugle,  Rovfugle,  September,  Turberetning

Den store Østjylland-satsning – dag 3

Tredje og sidste dag på min store Østjylland-satsning. Dagen lignede på mange måder dagen i går: Rigtig mange trækkende fugle, rastende gransangere, men ingen hits. Weekendens bedste fugl blev således den rødtoppede fuglekonge fra i fredags.
Denne rødtoppede fuglekonge blev weekendens bedste fugl

Det var med lidt blandede forventninger, at jeg steg ud af bilen ved obsposten denne morgen. Det havde regnet det meste af køreturen derud, det var helt overskyet og der var støvregn i luften. Spørgsmålet var også, om der overhovedet var fugle tilbage efter den herlige dag i går? Heldigvis havde jeg fået selskab af et par andre fuglekiggere, så der var i hvert fald garanti for hygge og gode fuglehistorier på obsposten, hvis fuglene skulle udeblive.

Det skulle vise sig, at småfuglene var helt ligeglade med støvregnen. Allerede fra solopgang begyndte de hvide vipstjerter. Først 8, så 7, derefter 14. Da dagen var omme, var der noteret 481 trækkende hvide vipstjerter. Men det var ikke kun de hvide vipstjerter, der trak i dag. Det blev en stor dag for engpiber (690), rørspurv (441) og landsvaler (3223). Blandt de noget mere fåtallige arter i dag, var det fedt at se sene individer af gul vipstjert (2), skovpiber (3), bysvale (9) og digesvale (2).

Rovfuglene imponerede med 4 unge hvepsevåger, mindst 14 tårnfalke, 4 spurvehøge, lidt musvåger, en rørhøg og en gammel vandrefalk.

En gammel vandrefalk trak meget målrettet udover havet med kurs direkte syd
En fantastisk ung og smuk hvepsevåge passerede lige over obsposten på vej mod sydvest

Ved Gåsehage rastede igen i dag en del vadefugle og masser af skovspurve, tornirisker og rørspurve. Hjejlerne var noget urolige, da der både var hundeluftere og kitesurfere i området. En af flokkene kom lige henover hovedet på mig og en af fuglene tabte en klat, der ramte mig på skulderen. Er det ikke noget med, at det bringer held?

Udsnit af en større flok hjejler. Billedet er taget sekunder før en af fuglene sked på min skulder
En lækker strandhjejle rastede på vadefladen og fløj tæt forbi mig

Meningen med disse tre dage var jo egentlig, at der skulle findes sjældne fugle og helst flere og bedre fugle end på de to Vadehavsøer Mandø og Fanø. Det lykkedes desværre ikke at slå dem. Deres bedste fugle blev, så vidt vides, flere hvidbrynede løvsangere, fire dværgværlinger, en tajgapiber og en mulig hvidskægget sanger.

Men det vi ikke kunne præstere i sjældenhed, kunne vi til gengæld i antal. Gennem de tre dage har jeg registreret i alt 17081 fugle fordelt på 98 arter (så tæt på de hundrede, jeg havde håbet på). Langt hovedparten har været trækkende fugle og jeg har helt sikkert ikke fået det hele med, så det er et absolut minimumstal. Der har altså været virkelig mange fugle over Ebeltofthalvøen i denne weekend.

Lidt sjove totaler af trækkende fugle for de tre dage:

 • Landsvale 6461
 • Engpiber 1223
 • Grønsisken 898
 • Tornirsk 876
 • Stær 863
 • Ederfugl 713
 • Hvid vipstjert 674
 • Rørspurv 666
 • Bogfinke 478
 • Skovspurv 136
 • Tårnfalk 25

For rastende fugle skal nævnes gransanger 77, rørspurv 60 (primært ved Gåsehage), fuglekonge 38, munk 1, 1 (formodet) broget fluesnapper og 1 rødtoppet fuglekonge.

En af weekendens mange fuglekonger
En tårnfalk, der fløj lige forbi mig fredag eftermiddag ved Gåsehage

Så efter en weekend, hvor det er blevet til alt for lidt søvn, ca. 30 timers fuglekiggeri og vel ca. 20 km kratlusk på tre dage, kan jeg gøre status: selvom Øer-området tabte til Fanø og Mandø på sjældenheder, vandt vi stort på antal og tallene for de to seneste dage viser med al tydelighed, at obsposten for enden af Øreflak er med helt i toppen når det blæser godt fra SV. Sikke en weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.