April,  Forår,  Fugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Flodbrinkernes svale

Det kolde forår må snart vige pladsen for lunere vinde. Det bringer forårets og sommerens fugle hjem til deres ynglepladser i Danmark. Nogle af de fugle, vi altid venter på med længsel, er svalerne. Denne uges naturhistorie handler om den nok mindst kendte af de tre ynglende svalearter i Danmark, nemlig digesvalen.

Når man taler om svaler, er det nok mest landsvalerne, folk tænker på. De smukke viltre svaler med de lange haletråde, som Grundtvig skriver om i høstsalmen “Nu falmer skoven trindt om land.” Eller også tænker folk på bysvalerne. De små hurtige fugle med den store hvide overgump. Men det er nok de færreste, der som det første tænker på de små brune digesvaler.

Digesvalerne er lidt mindre end bysvaler. De har brunlig ryg og lidt mørkere vinger. På undersiden har de et brunt brystbånd, der adskiller den lyse strube fra den hvide bug.

Det er den mindste af de tre svalearter, der yngler i Danmark og den art med færrest ynglepar. Dansk Ornitologisk Forening anslog bestanden til at være på 11.000 ynglepar i 2011, hvor bysvalen havde 38.000 og landsvalerne hele 230.000 ynglepar. Desuden yngler både land- og bysvaler i høj grad på bygninger eller andre menneskeskabte strukturer, så der er ikke noget at sige til, at de fylder mere i bevidstheden hos folk end digesvalerne.

Digesvale hedder Riparia riparia på latin. Riparia betyder noget i retning af “fra flodbrinken” og det beskriver da også vældig godt, hvor arten yngler. Den skal nemlig bruge stejle skrænter, som fx høje brinker langs åer og floder, men også grusgrave og kystklinter kan bruges. Der graver svalerne dybe gange på op til en meters dybde. Inde i de dybe gange har de deres reder. Det foregår altid i kolonier, så flodbrinken eller kystklinten vil ofte være helt fuld af huller, hvis der bor en digesvalekoloni.

Sådan ser en digesvalekoloni ud. Når svalerne er flyttet ind, er der et sandt leben omkring klinten.

Hvis man finder sådan en koloni, kan det være en stor oplevelse at stille sig med en kikkert på god afstand og se, hvordan svalerne flyver til og fra redehullerne. Der kan være et sandt mylder af svaler i luften rundt om sådan en koloni.

Hvis man finder en digesvalekoloni, er der gode muligheder for at få store oplevelser med de små fugle, der kan komme tæt forbi på deres vej til og fra kolonien.

Når ynglesæsonen er forbi, og ungerne er fløjet fra reden, samler digesvalerne sig ved søer og fjorde, hvor de overnatter kollektivt i rørskove. Hvis man kommer forbi sådan en sø i sensommeren kan man være heldig at se flere hundrede digesvaler på jagt efter insekter lavt over vandet. De tanker op, inden de igen forlader os på rejsen mod syd til tropisk Afrika, hvor de små fine fugle tilbringer vinteren.

Men det er heldigvis stadig forår og digesvalerne er kun lige ved at melde deres ankomst i disse dage, så vi har glæden af flodbrinkernes små brune svaler i mindst fire-fem måneder endnu. Og det er da fantastisk!

En af årets første digesvaler, der trak nord over Dragsmur i går d. 17. april 2021. Lige om lidt er de alle på plads i kolonierne rundt omkring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.