April,  Forår,  Fugle,  Nørderi,  Rovfugle

Forårets fugletræk: Forventningens glæde!

Indtil videre har det været et fuglefattigt forår. Atmosfæren har været kold, vinden har mest været fra vestlige eller nordlige retninger og det er en dårlig opskrift til fugletræk om foråret. Men i morgen ser verden helt anderledes ud.

Foråret betyder meget for mig. Lyset vender tilbage, varmen vender tilbage og livet blomstrer op i haven igen. Det er så dejligt livbekræftende. Men det allerbedste er, når fugletrækket for alvor tager fart.

Fugletrækket er enormt styret af vejret, og foråret 2020 har indtil videre ikke været specielt ophidsende, hvad det angår. Der har såmænd været sol nok, men luften har været kold og vinden nordlig. Jeg plejer altid at have mindst et par gode trækdage ved Moesgaard Strand i marts, men i år har jeg ikke været afsted en eneste gang. Det sætter sig på opmærksomheden, når man kommer til at drømme sig ud på gode fugletrækdage og man kan måske endda blive en lille smule frustreret over manglen på godt trækvejr.

Netop fordi fugletrækket er så vejrafhængigt, bliver vejrudsigterne tjekket ofte. Og det er ikke nok med yr.no eller dmi.dk. Nej, jeg vil have det fra hestens egen mund, så jeg tjekker wetterzentrale.de, hvor både den amerikanske model GFS og den europæiske model ECMWF kan følges nærmest live og forudsigelserne går mindst ti dage frem. Jeg spejder efter varmen, der helst skal komme op fra sydlige retninger.

Og for en lille uge siden var der pludselig håb forude! Modellerne tirsdag d. 31. marts var enige om, at der ville trække en varmfront op over Danmark lørdag d. 4. april og på bagsiden af den ville varmen komme væltende op over landet søndag d. 5. april og måske flere dage frem. Og varme fra syd, efter sådan en kølig marts, er lig med fugle. Masser af fugle!

Vi har selvfølgelig en fuglenørdetråd på Messenger, hvor de gode nyheder straks deles. Jublen spreder sig og forventningerne stiger. Der deles historier om tidligere fugleture (som denne ved Holtser Hage) og vi begynder straks at drømme om alle de fiskeørne og rørhøge, vi skal se. Og måske de første svaler. Og ringdrosler. Eller måske en sjælden ørn. Eller en steppehøg. Eller en stork. Eller måske det hele på én gang!

En ønskeliste for dagen kunne se sådan ud:

På det tidspunkt var der dog stadig 5-6 dage til det ville gå løs og vejrudsigter er jo kendt for ændre sig. Så derfor tjekkede jeg ensemblet. Det så heldigvis også godt ud. Alle modellerne var enige om, at det vil blive varmt søndag og mandag. Derefter er det noget mere usikkert, men det er lige meget, for der kommer fugle søndag og mandag. Masser af fugle!

Eller gør der? Hvad nu hvis vejret har været dårligt i Sydeuropa, så fuglene er blevet forhindret i at flyve mod nord? Hvad nu hvis de ikke kommer alligevel? Vejrudsigten er jo perfekt? Et hurtigt blik på forudsigelserne af skydækket beroliger. Søndag er der skyfrit hele vejen til Sydfrankrig. Det kan ikke blive bedre!

Men hvad så længere nede i Europa? Har der overhovedet været set fugle på nordtræk i Europa? Heldigvis har de også internet og fuglenørder i Holland, så de har lavet en stor database til fugleobservationer. Den hedder trektellen.nl og bruges i hele Europa. Og jo, der er blevet set fugle. Masser af fugle! Se bare her, hvad der passerede forbi på østkysten af Korsika d. 28. marts: 519 rørhøge, 13 steppehøge, godt 1700 svaler og alt mulig andet. Rejsetiden fra Korsika til Danmark er for en trækkende fugl ca. en uge. Det passer perfekt!

Siden tirsdag aften er forventningerne kun blevet større. Vejrmodellerne opdateres fire gange i døgnet og de er blevet nærstuderet hver og en. Heldigvis er de kun blevet bedre og bedre. Det har en kraftigt forstærkende effekt på forventningerne, som nu pludselig er endnu højere. Det bliver helt sikkert den første rigtig store dag i dette forår, men kan det måske gå hen og blive en af de bedste start-april-dage i flere år?

Nu er det så blevet lørdag eftermiddag (d. 4/4) og jeg sidder her ved computeren og prøver at sætte ord på, hvordan sådan en uge op til ketchup-dagen forløber. Der er blevet talt ufattelig meget om fiskeørne og svaler de seneste dage, og nu er det lige om lidt. Den sidste aften inden er altid spændende. Vejrudsigten tjekkes igen-igen. Trektellen tjekkes. Jeg er jo nødt til at vide, hvordan det er gået i Holland i dag og i går. Det er der, fuglene skal komme fra.

Nu mangler jeg bare at finde ud af, hvor jeg skal hen. Det bliver vejret, der afgør det. Hvis vinden er fra sydøst bliver det Gjerrild eller måske Nr. Snede. Hvis vinden er fra sydvest bliver det Moesgaard Strand, Holtser Hage eller måske Gjerrild, som faktisk kan være fint i begge tilfælde. Det bliver nok vejrudsigten i aften, der afgør sagen.

Men nu vil jeg sikre mig, at batteriet i kameraet er ladet op, at jeg har kaffe nok og at der er pålæg til madpakken. Om nogle timer er det aften og sengetid, men det bliver sikkert svært at falde i søvn og jeg er helt sikker på, at jeg vågner før vækkeuret ringer i morgen.

Nu kommer varmen, nu kommer fuglene og jeg glæder mig, som et lille barn!

4 kommentarer

  • Naturhistorier

   Hej Per

   Emil endte med at vælge Gjerrild. Hvis du er på Instagram, kan du følge hans observationer på @naturhistorier.dk

   Mvh Lærke

 • lars kirkeby

  Hej
  Jeg bor i køge og kommer på Mandehoved stevns hele efteråret i træk tiden.
  Men foråret er der problemer med at have en mavefornemmelse hvor fuglene
  trækker på stevns og køge
  Har du et bud.

  mvh
  Lars Kirkeby
  Medlem af dof foto gruppe
  Køge

  • Naturhistorier

   Hej Lars,

   Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg har desværre selv kun besøgt Mandehoved en enkelt gang for efterhånden en del år siden, så jeg har ingen som helst førstehåndserfaring at dele ud af. Mit bud vil dog være, at Mandehoved, og Stevns i det hele taget, er svært om foråret. Hvis jeg skal gætte, vil jeg tro det kræver SV-lige vinde, men det er virkelig kun et gæt. Det er jo velkendt at Nordsjælland er fremragende om foråret og jeg vil da også tro, at langt de fleste fugle vælger en rute, der ikke går over Stevns.
   Så jeg tror desværre ikke jeg kan hjælpe dig mere end det. Jeg håber du får held med det.

   Mvh Emil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.