April,  Forår,  Insekter,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Stor humleflue på bijagt

En stor flue fuld af blød pels, der svæver som en kolibri og skaber skræk og rædsel blandt bier, som den parasiterer på. Det kan lyde som et væsen fra en film, men ikke desto mindre er det en meget præcis beskrivelse af den ganske virkelighedsnære ‘stor humleflue’, som denne uges naturhistorie handler om.

Du har næsten med garanti set en i løbet af foråret, hvis du ellers har tilbragt bare noget af din tid udendørs. I første del af foråret myldrer det nemlig frem med store humlefluer, der er klar ved de første blomstrende vorterod før så mange andre af dens insekt-venner.

En typisk skovbund i starten af april: Stor humleflue i blomsten af vorterod

Måske har du endda bemærket dens lidt aparte udseende. Humlefluen er, som navnet antyder, en flue (den har kun to vinger, mens bierne har fire), men har camoufleret sig som en humlebi med en masse pels. Dens lange sugesnabel kan godt forveksles med en stor brod (selvom den sidder på hovedet), men bruges udelukkende til at suge plantenektar.

Den brune pels og den lange snabel kan bidrage til forvekslingen med en bi, men det er altså en stor humleflue

Det kan være ganske svært at komme til at se ordentligt på de store humlefluer. De er nemlig nogle vimse nogle, der meget sjældent sætter sig. I stedet står de nærmest stille i luften med hurtigt baskende vinger som en kolibri, når de suger nektar.

Ikke nok med at humlefluen snyder sine potentielle fjender ved at ligne en stikkende bi, så snylter den oven i købet på de bier og hvepse, der har reder i jorden.

De jordhulebyggende bier og hvepse lægger deres æg i underjordiske gange. Typisk sammen med en god klat pollen, som larven skal leve af, når den klækker fra sit æg. Og her er det så, at humlefluen kan være ganske snu. Mens bi- eller hvepsemor er travlt beskæftiget i den underjordiske gang, hænger humlefluen som en kolibri uden for indgangshullet. Med et lille sving med bagkroppen sender den et æg ubemærket ned i gangen.

Her klækker humlefluens larve, som efterfølgende kravler ned i bunden af gangen til bien eller hvepsens larve. Her starter humlefluelarven med at spise den efterladte pollen-madpakke, hvorefter den også fortærer den residerende larve.

Rødpelset jordbi er af en da arter af bier, der kan være i farezonen for humlefluernes parasitisme

Jah, så det kan godt være, at de store humlefluer ser søde ud. Men de er ikke lige sådan at spøge med, hvis man er en lille hvepse- eller bilarve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.