Februar,  Forår,  Marts,  Planter,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: Den lille anemone

Årets første forårsmåned står for døren og forårstegnene melder sig efterhånden på stribe. Noget af det, vi altid glæder os til, når vi går fra februar til marts, er de første blomstrende blå anemoner.

Hvad var det dog der skete?
Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det,
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit søblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone,
jeg planted dér i fjor.

Blå anemone med sin hvide slægtning i baggrunden.

De smukke ord fra Kaj Munks sidste digtsamling fra 1943 handler i virkeligheden om det tilsyneladende svage væsen (den blå anemone), der overvinder omgivelsernes modstand. Det er et digt om håb og om modstanden mod den tyske besættelsesmagt.

Udover den historiske betydning, som vi ikke må glemme, rummer digtet og sangen også en vis glæde ved det forestående forår. For vi skal ikke langt ind i et nyt år, før de blå anemoner viser sig i skovbunden og, med deres smukke søblå flor, smelter de vinterfrosne hjerter.

I modsætning til sin hvide slægtning er det ikke en art, der dominerer floraen i de danske skove. Blå anemoner vokser ofte få sammen i mindre klynger, og ikke fladedækkende som den hvide. De findes typisk på leret eller kalkholdig skovbund, som man fx finder i Marselisborgskovene ved Aarhus, Jernhatten syd for Grenå eller i skovene på den nordlige side af Vejle Fjord.

Blomsterne kommer først til syne af den sorte jord, mens bladene først kommer frem efter blomstring.

Blomsterne af blå anemone kommer tidligt til syne. Typisk blomstrer de fra den første dag i marts, som Kaj Munk skriver, og frem til maj, mens de nye, trelappede grundblade først dukker op efter blomstringen og kan findes i skovbunden det meste af året.

Sådan plejer det i hvert fald at være. Men som så meget andet denne vinter, er der gået kuk i de blå anemoners kalender. Allerede omkring 1. februar indløb de første meldinger om blomstrende blå anemoner rundt om i de danske skove. En hel måned for tidligt, hvis man ellers kan tage Kaj Munks ord for gode varer.

At de blå anemoner i år gennembrød den sort jord tidligere end sædvanligt, gør ikke glæden ved at se dem mindre. De er også smukke i februar.

Du kan bl.a. lytte til DR Pigekorets fine udgave af Den Blå Anemone ved at klikke “play” herunder.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.