
Ugens naturhistorie: Fodspor i sneen
Denne vinter har virkelig budt på masser af det, som vi egentlig forbinder den koldeste årstid med; nemlig sne og kulde. Lige her på falderebet inden varmere vinde vender tilbage og sneen forsvinder, er det da værd at bruge lidt tid på dyrenes spor i sneen.
“Der er intet i verden så stille som sne”. Det har du sikkert selv lagt mærke til denne vinter. Når man bevæger sig afsted i den nyfaldne sne, og betræder steder, som ikke før er blevet betrådt, får man instinktivt lyst til at hviske, for alt omkring en er så tyst, og lyden af ens egne fodtrin næsten helt forsvundet i det porøse vattæppe.
Men du har sikkert også bemærket, at det ikke kun er os, der sætter vores aftryk på den uberørte sne. Det gør dyrene også. Og ved at studere de mange spor, kan man finde ud af, hvem der har sat aftrykkene.

Lørdag udnyttede Emil en solbeskinnet formiddag til at gå en tur på Molslaboratoriets 120 hektar store “winter wonderland”. Og her var der masser af spor at kigge på. Udover de mange besøgende og de helårsgræssende Galloway-kvæg og Exmoor-ponyers genkendelige spor, var det også arter som solsort, egern, rådyr, hare og en lille mus, der havde været på springtur i sneen.


Det må være en noget anden oplevelse for de små væsener at betræde det hvide dække. Koldt og måske endda lidt uoverkommeligt, selvom sneen ikke ligger i meterhøje driver. Måske skrider ræven lidt i svinget på jagt efter den springende mus. Og måske får egernet uorden i den røde pelsdragt, mens den graver ned i sit forråd efter efterårets agern.


Nu er sneen desværre snart på retur, men måske kan du stadig nå at finde nogle af disse spor selv i de kommende dage. God sporjagt!


Du vil muligvis også synes om

Ugens naturhistorie: Den lille anemone
februar 28, 2020
Ugens naturhistorie: Fuglenes klokkespil
februar 7, 2021