December,  Fugle,  Gopler,  Guldsmede,  Nørderi,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Årets store invasioner (del 2)

Vi fortsætter med anden og sidste del af vores tur gennem nogle af årets største artsinvasioner. Og vi bliver i første omgang ved arter, der kan flyve.

Rødåret hedelibel:
Vi starter med en guldsmed, der i år er registreret talstærkt i Danmark. Fra 1950-2018 er der i alt registreret 67 observationer på fugleognatur.dk. Men i 2019 blev der registreret hele 373 observationer, hvoraf det største antal set på én gang var 50! Så der har altså været helt enormt mange rødårede hedelibeller i Danmark i år.

Et relativt nyklækket eksemplar af rødåret hedelibel. Guldsmede kan være svære at artsbestemme, men et godt kendetegn for denne er det halve blå øje.

Arten holder normalt til i Sydeuropa og er meget varmekrævende. Derfor findes de oftest ynglende i lavvandede søer i fx grusgrave, hvor vandet let kan blive rigtig varmt.

I år kom den store invasion til landet med varme og vind sydfra, ligesom sommerfuglene vi skrev om i del 1. Her lagde de æg i danske søer, som senere klæggede til nymfer, der sidenhen blev til en ny generation af voksne guldsmede. Hvad de derefter gjorde, er svært at gisne om. Måske fløj de sydpå igen, eller måske blev de i Danmark, hvor de gik en hård og kold skæbne i møde.

Læs også del 1 om årets store invasioner om blandt andet tidselsommerfugl

Krognæb:
På nuværende tidspunkt har faste læsere af bloggen nok erfaret vores begejstring for krognæb. Allerede i midten af oktober forudsagde Emil, at krognæbene var på vej fra Rusland over Norge og Sverige. Og ganske rigtigt. Mindre end to uger efter ankom de første krognæb nemlig til landet (6 observeret d. 27. oktober), og snart efter var invasionen en realitet. Invasionen endte faktisk med at være den største i mindst 130 år.

Emils fangst i krognæb-regi. En rigtig fin hun-farvet udgave (som er enten en hun eller en ungfugl) i gang med syn yndlingsbeskæftigelse – at spise rønnebær.

Det “værste” ved denne invasion er dog, at vi selv har set gruopvækkende få individer. Faktisk er det for vores vedkommende kun blevet til en enkelt – set af Emil. Så lige nu krydser vi i den grad fingre for, at vi ikke behøver at vente 7 år, før der igen kommer mange krognæb til landet (seneste store invasion var nemlig i 2012).

Lungegople:
Vi slutter i havet med en art, der til gengæld ikke er kommet flyvende hertil. Nemlig de blå lungegopler, der tidligere på året skyllede ind langs den jyske vestkyst.

Man ser relativt ofte lungegopler i Danmark, men i år var der væsentlig flere end normalt. Vores eget møde med den særligt faste gople kan du læse mere om ved at klikke her.

Flotte ser de ud, når lungegoplerne ligger på stranden med deres blå midte og fine frynsede kant.

Et særligt kendetegn er det nærmest bruskagtige “kød”.

Normalt finder man lungegoplerne ude i den saltrige Nordsø og i Atlanterhavet, men i sensommeren og om efteråret bliver de med strømmen og vestenvinden ført ind til de danske kyster, hvor de (desværre) ofte skylder op på stranden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.