Edderkopper,  Guldsmede,  September,  Ugens naturhistorie

Ugens Naturhistorie: Nattens tunge dråber

September måned er lig med kølige morgener med dug overalt. Der er dug på græsset, så man får våde fødder på vej ud til bilen for at tørre dug af ruderne. Der er dug i hækken, og der er dug i alle de mange spindelvæv, der pludselig bliver meget synlige overalt.

Det er et fantastisk syn, hvis man finder en eng med store spindelvæv ophængt mellem lange græsstrå og visne skræpper. Ofte er spindelvævene tomme, men hvis man finder et spindelvæv, hvor ejeren er hjemme, kan man konstatere, at det ofte er de store hjulspindere, der står bag de smukkeste bygningsværker. Det kan være en tyk kvadratedderkop, en korsedderkop eller måske en lodden hjulspinder.

Tågede efterårsmorgener er noget af det mest stemningsfulde

Du har måske en fornemmelse af, at der er mange flere edderkopper nu end tidligere på året. Men i virkeligheden er der ikke de store forskelle i antallet. De tunge dråber af dug er blot med til at øge vores opmærksomhed på dem. Og så er det nu, at den nyeste generation af edderkopper er blevet store – og derfor laver store spind.

Edderkoppen må på den igen, når spindet begynder at gå i stykker

Edderkoppespind er en fantastisk konstruktion. Men selvom spindelvævenes tråde er stærke, begynder de hurtigt at gå i stykker. Derfor laver bl.a. korsedderkoppen et nyt spind hver eneste dag. Byggeriet tager ca. halvanden time, og så er det ellers bare at vente på, at et lækkert insekt går i fælden.

Stor hedelibel er i nattens løb blevet fanget af den kolde dug

Men det er ikke kun edderkoppernes spind, der bliver våde af nattens dug. Alt, der befinder sig under åben himmel, er i farezonen. Også hvis du er en stor hedelibel, der har taget et hvil for natten i vegetationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.