Ugens naturhistorie: Rørhøgene er vendt hjem
Forleden brugte vi en times tid i det lokale fugletårn. Og til vores store glæde, var det lokale rørhøgepar vendt hjem til søen.
Fugletårnet ved Tåstrup Sø har efterhånden været ramme om mange fine oplevelser. I de seks år vi har boet i nærheden, har vi besøgt det mange gange. Man skal gå på en lille plankesti gennem en pilesump for at komme frem til fugletårnet. Det er meget stemningsfuldt at gå igennem, når fuglene synger og frøerne kvækker i vandhullerne i krattet.
Det gode ved at bo så tæt på et fugletårn, som vi gør, er, at det giver mulighed for at følge årets gang i rørskoven, der strækker sig vidt og bredt ud foran fugletårnet. Vintermånederne er lidt livløse, bortset fra en enkelt hylende vandrikse, lidt ænder på søen og måske en flygtigt flaksende skægmejse, der hurtigt forsvinder ned i rørene igen. Men fra starten af marts ankommer rørspurvene, der er fuld gang i mejserne og rørdrummens pauken lyder som én, der puster i en ølflaske.
Men rørspurvene er ikke de eneste fugle, der kommer hjem i marts. Rørhøgene melder også deres ankomst. Pludselig en dag kan man se dem i deres elegante glid på hævede vinger, når de danser afsted over rørskovens brune baggrundstæppe. En gammel hun i sin mørkebrune fjerpragt med lyse pletter på oversiden af vingerne og lyst på issen. En gammel trefarvet han med sorte vingespidser, grå farver midt på vingen og brun henover ryggen. Hunnerne er størst, hannerne mindre og mere elegante.
Det var lige præcis, hvad vi oplevede en dag i den forløbne uge. Rørhøgene er vendt hjem. Sidste forår var der to par, der fløj rundt over rørskoven, så måske er der flere fugle på vej. Det håber vi.
Rørhøgene er vendt rekordtidligt hjem i år. Det er nærliggende at tro, at det skyldes den varme vinter. Det er sikkert også rigtigt, men det er også en del af en større tendens. For 30 år siden kom de første rørhøge hjem til Tåstrup Sø midt i april, men siden 2005 er det blevet tidligere og tidligere og det kulminerede altså i år, hvor hunnen blev set d. 16. og vi så både han og hun dagen efter, i tirsdags d. 17. marts.
Hvis man gerne vil opleve rørhøgene, er fugletårnet ved Tåstrup Sø et af de bedste steder i Østjylland. De flyver lavt over rørskoven og kommer ofte ganske tæt på tårnet. Det sker også at de sætter sig i de enkelte træer, der står ude i rørskoven. Det er virkelig en stor oplevelse, der passer perfekt som en lille aktivitet i disse coronatider. Alle billeder i denne uges naturhistorie er taget fra netop det fugletårn (dog ikke i år).