Ugens naturhistorie: Blå gopler skyller op på stranden
I sensommeren og i det tidlige efterår skyller de flotte, blå lungegopler af og til op på stranden langs de danske kyster. Særligt i Vestjylland.
Sidste weekend var vi et smut forbi stranden nedenfor Rubjerg Knude for at suge det sidste ud af sommeren. Her tårner de stejle klitter sig op i et utroligt, ustyrligt og barskt landskab. En absolut favorit-strand i Danmark.
Der findes næsten ikke noget så fantastisk, som at gå med bare tæer langs stranden med de enorme, brusende bølger på den ene side og de lodrette sandskrænter på den anden. Men mens vi gik på stranden, stødte vi på en del opskyllede store, flotte, blå gopler.
Der var her tale om lungegopler. En art vi ikke ser så meget til med bopæl i Østjylland. Lungegoplerne adskiller sig fra fx vandmand og brandmand ved at være meget faste i “kødet” – ja nærmest brusk-agtige, den flotte blå farve og et violet bånd langs kanten af klokken, der godt kunne føre tankerne hen på en tallerken fra Royal Copenhagen.
Lungegopler kan ikke brænde som brandmænd. Hvilket var meget heldigt, da vi ikke kunne lade være med at kigge lidt nærmere på dem – også med fingrene. Til gengæld har de otte særprægede, prisme-lignende arme, som de bruger til at filtrere havvandet for det plankton, som de lever af.
Normalt finder man lungegoplerne ude i den saltrige Nordsø og i Atlanterhavet, men om efteråret bliver de med strømmen og vestenvinden ført ind til de danske kyster, hvor man ofte kan finde dem opskyllet langs den jyske vestkyst og sjældnere i Limfjorden og andre indre, danske farvande.
Vidste du at…
Gopler bruger samme kropsåbning som både mund og anus?