Fugle,  Rovfugle,  September,  Turberetning

Septembers himmel er så blå og luften fuld af fugle

Sådan kunne man passende beskrive denne 2. september 2019 ved Øer, sydspidsen af Ebeltofthalvøen.

Morgenstund har guld i mund. Solopgang ved Øer på en smuk septembermorgen.
Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

Dagen startede allerede kl. 04.30, da vækkeuret ringede. Halvanden time, og en god kop kaffe senere, parkerede jeg bilen på p-pladsen for enden af vejen Øreflak. Der var stadig 20 minutter til solen stod op, så jeg var i god tid. De sidste meter frem mod p-pladsen er altid spændende: Er der fugle at se, når jeg parkerer bilen? Kan jeg høre lyde fra kaldende småfugle, når jeg åbner døren? I dag blev jeg glædeligt overrasket over at se tre fine stenpikkere sidde i gruset på p-pladsen. Fedt! Så er der altså ankommet fugle i løbet af natten.

Det er svært at fotografere fugle før solopgang. Her er det en morgen-uskarp stenpikker, der slapper af på p-pladsens hegn efter en nat på farten. Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

Der skulle ikke gå lang tid, før jeg hørte de første trækkende fugle. Allerede et par minutter før solopgang lød de første stemte ”bzzt”-kald fra skovpibere oppe på den gryende morgenhimmel. I dagens første lys kom en flok på tolv skovpibere til syne. Det er altid et godt tegn, når der er fugle fra starten. Kort efter var det stemmerne fra gule vipstjerter, der brød gennem lydene fra havets bølger i baggrunden og vinden, der havde godt fat i buske og træer. Den friske vind fra SV og V er en forudsætning for et godt fugletræk ved Øer.

En gærdesanger tager en slapper i en rose på strandoverdrevet.
Foto: Emil Skovgaard Brandtoft
En gulspurv tog kortvarigt ophold i toppen af en havtorn.
Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

De første tolv skovpibere fik hurtigt selskab i notesbogen af flere artsfæller, og efter et par timer tikkede der en besked ind fra Morten DD: ”Så, nu har du slået min fem år gamle efterårsrekord for skovpibere i Østjylland. Dumme svin :D!” At blive kaldt et dumt svin er i denne sammenhæng noget nær det største kompliment, man kan få. Men jeg var ikke færdig. Da dagen var omme, havde jeg noteret intet mindre end 516 trækkende skovpibere og altså slået Mortens tidligere efterårsrekord med 96 fugle. Lækkert!

En af dagens knap 40 trækkende digesvaler. Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

Men det var ikke kun skovpiberne og de gule vipstjerter, der var tidligt ude. Inden klokken blev 7, var de tre første tårnfalke trukket ud over havet med kurs mod SV og Samsø. En tur på lige knap 18 km i modvind over åbent hav. De har ben i næsen, de fugle! Resten af formiddagen gik med masser af skovpibere, vipstjerter (både gule og hvide), ca. 1000 trækkende svaler fordelt på landsvale 559, bysvale 397 og digesvale 39 og en hel masse andre fugle. Bl.a. fik jeg fint besøg af en ung vandrefalk, tre rørhøge, en håndfuld spurvehøge og godt med tårnfalke. Alt i alt var det en virkelig herlig dag, og det var med et smil på læben, at jeg pakkede mit grej i bilen og vendte næsen hjemad kl. 13.30. Det eneste minus var, at det ikke lykkedes at finde en trækkende aftenfalk. De er jo ellers alle steder lige for tiden (se Ugens Naturhistorie fra sidste uge). Se i øvrigt her for dagens observationer.

Vandrefalken, verdens hurtigste fugl. Denne unge fugl, der ikke er mere end et par måneder gammel, var pludselig lige over mit hoved inden den strøg lavt ud over havet. Foto: Emil Skovgaard Brandtoft
En smuk gammel rørhøg med den trefarvede underside. Altid en stor fornøjelse, især når de vælger at flyve direkte henover obsposten. Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

6 kommentarer

 • Trine Søndergaard

  Hej og tak for en fin side. Jeg kan ikke se, at man kan abonnere på jeres historier. Har I overvejet at lave sådan en funktion?

  • Naturhistorier

   Hej Trine
   Det er et super spændende forslag. Det vil vi meget gerne overveje.
   Vi er stadig ret grønne, så der kan gå lidt tid, før vi har sat os helt ind i alle funktioner.

   Men indtil da vil jeg anbefale dig at kigge forbi engang imellem. Og er du på Instagram, så er vi også at finde der, hvor vi nok skal forsøge at give besked, når der er nye indlæg her på bloggen.

   Håber du fortsat vil følge vores historier 🙂

   De bedste hilsner,
   Lærke

  • Naturhistorier

   Hej igen

   Nu er det faktisk muligt at tilmelde sig en mailservice, så man modtager en mail, når der er nyt på bloggen.
   Du kan skrive dig op via tilmeldingsformularen her i højre side.

   De bedste hilsner
   Emil og Lærke

 • Bent Nielsen

  Hej Emil.
  Var det ikke muligt at arrangere nogle flere fugleture for både amatører og professionelle fuglekiggere? Jeg har altid nydt de ture med Morten D. D. før i tiden. Føler jeg har meget at lære mht. artsbestemmelse, både hvad angår udseende og stemmer.

  Mvh og tak for start af denne blog. Det er spændende at følge.
  Bent.

  • Emil

   Hej Bent,
   Tak for interessen i vores blog 🙂
   Det er (endnu ikke) en del af konceptet for dette projekt at afholde ture. Måske kommer det en dag, når vi har fået lidt mere luft under vingerne.
   Indtil den tid måtte komme kan du f.eks. følge med i udbudet af ture på Naturhistorisk Museums hjemmeside.
   Under alle omstændigheder håber jeg, at du vil følge med her på bloggen.

   De bedste hilsner,
   Emil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.