Septembers himmel er så blå og luften fuld af fugle
Sådan kunne man passende beskrive denne 2. september 2019 ved Øer, sydspidsen af Ebeltofthalvøen.
Dagen startede allerede kl. 04.30, da vækkeuret ringede. Halvanden time, og en god kop kaffe senere, parkerede jeg bilen på p-pladsen for enden af vejen Øreflak. Der var stadig 20 minutter til solen stod op, så jeg var i god tid. De sidste meter frem mod p-pladsen er altid spændende: Er der fugle at se, når jeg parkerer bilen? Kan jeg høre lyde fra kaldende småfugle, når jeg åbner døren? I dag blev jeg glædeligt overrasket over at se tre fine stenpikkere sidde i gruset på p-pladsen. Fedt! Så er der altså ankommet fugle i løbet af natten.
Der skulle ikke gå lang tid, før jeg hørte de første trækkende fugle. Allerede et par minutter før solopgang lød de første stemte ”bzzt”-kald fra skovpibere oppe på den gryende morgenhimmel. I dagens første lys kom en flok på tolv skovpibere til syne. Det er altid et godt tegn, når der er fugle fra starten. Kort efter var det stemmerne fra gule vipstjerter, der brød gennem lydene fra havets bølger i baggrunden og vinden, der havde godt fat i buske og træer. Den friske vind fra SV og V er en forudsætning for et godt fugletræk ved Øer.
De første tolv skovpibere fik hurtigt selskab i notesbogen af flere artsfæller, og efter et par timer tikkede der en besked ind fra Morten DD: ”Så, nu har du slået min fem år gamle efterårsrekord for skovpibere i Østjylland. Dumme svin :D!” At blive kaldt et dumt svin er i denne sammenhæng noget nær det største kompliment, man kan få. Men jeg var ikke færdig. Da dagen var omme, havde jeg noteret intet mindre end 516 trækkende skovpibere og altså slået Mortens tidligere efterårsrekord med 96 fugle. Lækkert!
Men det var ikke kun skovpiberne og de gule vipstjerter, der var tidligt ude. Inden klokken blev 7, var de tre første tårnfalke trukket ud over havet med kurs mod SV og Samsø. En tur på lige knap 18 km i modvind over åbent hav. De har ben i næsen, de fugle! Resten af formiddagen gik med masser af skovpibere, vipstjerter (både gule og hvide), ca. 1000 trækkende svaler fordelt på landsvale 559, bysvale 397 og digesvale 39 og en hel masse andre fugle. Bl.a. fik jeg fint besøg af en ung vandrefalk, tre rørhøge, en håndfuld spurvehøge og godt med tårnfalke. Alt i alt var det en virkelig herlig dag, og det var med et smil på læben, at jeg pakkede mit grej i bilen og vendte næsen hjemad kl. 13.30. Det eneste minus var, at det ikke lykkedes at finde en trækkende aftenfalk. De er jo ellers alle steder lige for tiden (se Ugens Naturhistorie fra sidste uge). Se i øvrigt her for dagens observationer.
6 kommentarer
Trine Søndergaard
Hej og tak for en fin side. Jeg kan ikke se, at man kan abonnere på jeres historier. Har I overvejet at lave sådan en funktion?
Naturhistorier
Hej Trine
Det er et super spændende forslag. Det vil vi meget gerne overveje.
Vi er stadig ret grønne, så der kan gå lidt tid, før vi har sat os helt ind i alle funktioner.
Men indtil da vil jeg anbefale dig at kigge forbi engang imellem. Og er du på Instagram, så er vi også at finde der, hvor vi nok skal forsøge at give besked, når der er nye indlæg her på bloggen.
Håber du fortsat vil følge vores historier 🙂
De bedste hilsner,
Lærke
Naturhistorier
Hej igen
Nu er det faktisk muligt at tilmelde sig en mailservice, så man modtager en mail, når der er nyt på bloggen.
Du kan skrive dig op via tilmeldingsformularen her i højre side.
De bedste hilsner
Emil og Lærke
Bent Nielsen
Hej Emil.
Var det ikke muligt at arrangere nogle flere fugleture for både amatører og professionelle fuglekiggere? Jeg har altid nydt de ture med Morten D. D. før i tiden. Føler jeg har meget at lære mht. artsbestemmelse, både hvad angår udseende og stemmer.
Mvh og tak for start af denne blog. Det er spændende at følge.
Bent.
Emil
Hej Bent,
Tak for interessen i vores blog 🙂
Det er (endnu ikke) en del af konceptet for dette projekt at afholde ture. Måske kommer det en dag, når vi har fået lidt mere luft under vingerne.
Indtil den tid måtte komme kan du f.eks. følge med i udbudet af ture på Naturhistorisk Museums hjemmeside.
Under alle omstændigheder håber jeg, at du vil følge med her på bloggen.
De bedste hilsner,
Emil
Pingback: