Ugens naturhistorie: Unge aftenfalke på sensommertur
Rovfugletrækket er i fuld gang. Men af og til kan varme vinde fra syd få fuglene til at flyve i en lidt forkert retning. Det sker lige nu for mange unge aftenfalke, der kommer et smut forbi Danmark på deres rejse fra Østeuropa mod Afrika.
I har nok bemærket, at det har været rigtig varmt og lummert den sidste uges tid. Varmen kommer med sydøstenvinden, der blæser op fra Central- og Østeuropa. Men høje temperaturer er ikke det eneste, SØ-vinden trækker med mod nord.
De seneste dage har vi nemlig været vidne til en stor indflyvning af den smukke, lille rovfugl aftenfalken. Den er lidt mindre end tårnfalken (I ved, den lille rovfugl, der ofte står stille i luften på svirrende vinger over motorvejen), men har længere vinger og kortere hale. Hvis I synes tårnfalke flyver godt, så bare vent til I oplever aftenfalken. Den er virkelig hurtig og super adræt, når den drøner gennem luften på jagt efter føde, der primært består af guldsmede, humlebier og andre store insekter.
Men hvad laver aftenfalkene egentlig her? Det er ikke en fugl, vi ser hver dag i Danmark. Langt hovedparten af de ca. 40 aftenfalke, der i skrivende stund er dukket op her i landet i denne omgang, er ungfugle. De er på vej fra ynglepladserne i Rusland, Ukraine eller Ungarn mod vinterkvartererne i det sydvestlige Afrika. Undervejs på trækket er de nået ind i den varme SØ-vind, der blæser mod Nordeuropa og Danmark lige nu. De har ikke så travlt med at komme sydpå, for hvor der er varme, er der også insekter og dermed mad. Derfor er de fulgt med vinden og varmen og er nu endt i Danmark, hvor fuglekiggere landet over inderligt håber, at de smukke fugle pludselig dukker op i kikkertfeltet i deres akrobatiske jagt på føde.
En kommentar
Pingback: