Forår,  Fugle,  Maj,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Danmarks måske mest sjældne ynglefugl

Få fuglearter findes så fåtalligt i Danmark som toplærken. For bare 50 år siden ynglede arten i det meste af landet. I denne uges naturhistorie besøgte vi de sidste tilbageværende individer, der har slået sig ned i Hirthals.

Vi hører tit, at vi mennesker kan ødelægge alt for de vilde arter. Men faktisk er toplærken en af de få rå, der virkelig har nydt godt af vores gøren og laden.

I Danmarks findes toplærken i dag kun i Hirtshals. Men den har ingen problemer med at leve tæt på både mennesker og biler

Egentlig er toplærken en steppelevende fugl. Men stepper har vi ikke mange af i Danmark. Her i landet, der udgør dens nordvestligste ynglegrænse, har den i stedet slået sig ned på havneområder, baneterræner og i industrikvarterer. Ikke just de mest charmerende steder, men med den lave vegetation og de grusbelagte overflader kan man næsten snyde sig selv til at tro, at man står på en sydøsteuropæisk steppe.

De hirtshalske toplærker bor ganske tæt på den lokale station

Men hvad er så gået galt for toplærken i Danmark? Vi har stadig jernbaner, havne og industribygninger, så man skulle jo ikke tro, at toplærken manglede plads. Forklaringen skal nok findes i, at flere af disse områder er ved at gro til – både i høje græsser, træer og endnu flere bygninger. Og det kan toplærken (og dens fødeemner) ikke lide.

I dag findes fuglen kun i Hirtshals, hvor det står sparsomt til med ynglesuccessen. Da vi besøgte Hirtshals fredag d. 15. maj 2020, for at lave en reportage til radioprogrammet “Vildspor”, fandt vi tre forskellige individer. Rygtet vil, at der muligvis er en fjerde fugl, men oftest ses kun tre på samme tid.

Toplærken på jagt efter mad på Cirkuspladsen i Hirtshals

I Hirtshals nyder de godt af havneområdet og en plads mellem fire veje med lav vegetation – Cirkuspladsen hedder området. Lige ved siden af ligger boligkomplekset Toplærkegården med adresse på Toplærkegade. Der er ingen tvivl om, at de lokale i Hirtshals føler en særlig tilknytning til den lidt store lærke med hanekam. Alligevel står en del af Cirkuspladsen nu til at blive bebygget med et lægehus. Det er spændende, hvordan de tre(-fire) toplærker reagerer på den oplevelse.

Alt i alt ser det sort ud for de danske toplærker. 1-2 ynglepar er ikke meget til at holde bestanden oppe. Så enten må vi vinke trist farvel til arten, eller også skal der virkelig sættes hårdt ind på at redde den – og det ikke kun i Hirtshals.

Vi håber ikke, at det er sidste gang vi kan nyde synet af toplærken ifm. Naturmødet i Hirtshals

Hør meget mere om toplærkerne

Lyt også til denne uges udgave af “Vildspor” på Radio4, hvor vi var i Hirtshals for bl.a. at tale lidt om det manglende fysiske Naturmøde, der i år foregik virtuelt, og selvfølgelig for at besøge toplærkerne i Toplærkegården. Du finder de to dele af programmet fra lørdag d. 23/5 2020 herunder:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.