Biller,  Insekter,  Juli,  Sommer,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: En bille klædt i kobber og guld

Store biller er generelt ikke nogle, vi har mange af her i Danmark. Men vi har dog guldbasserne! Og i denne uge skal det handle om en af dem, nemlig kobberguldbassen.

Helt seriøst! Hvor lækkert må det ikke lige være at være en basse iført både kobber og guld? 😉

Spøg til side. Kobberguldbassen kan variere meget i farven fra smaragdgrøn til kobberbrun. Det er en af de større danske biller, der kan blive op til 2 cm lang. Og så er den lidt buttet og nuttet som en rigtig basse.

Kobberguldbassen er en af de større danske billearter, der lever i Danmark

Kobberguldbassen hører til den gruppe af biller, vi kalder torbister. De har på en eller anden måde alle det der lidt buttede og nuttede udseende. Gruppen tæller bl.a. møgbiller, humlebiller og oldenborrer.

Noget af det ganske særlige ved kobberguldbassen er, at den lægger æg i tuer fra rød skovmyrer. Og det vel at mærke mens skovmyrerne stadig bor i tuen. Sådan en myretue er nemlig et ret trygt sted at vokse op, da den er godt bevogtet af myrerne, der holder ro og orden og beskytter mod potentielle fjender.

Men der er en lang række arter, der har fundet ud af at udnytte myrernes særlige egenskaber. Og på forskellig vis (oftest med duft) snyder de sig ind til gratis ophold. Kobberguldbassens larve er blot en af de mange “myregæster”.

De voksne kobberguldbasser er ofte at finde i blomster

Men heldigvis for myrerne er guldbasselarverne ikke nogle af dem, der lever af myrenes mad eller myrerne selv. I stedet kravler de rundt som levende skraldespande, der spiser rester og døde myrer. Og på den måde er det måske ligefrem rart for myrerne at huse de uindbudte gæster.

Skal du se en kobberguldbasse er det derfor nok ikke larven, du får at se. Til gengæld skulle der være rig mulighed for at finde de voksne basser, da de gerne tager for sig af sommerens mange blomster. Eller måske flyver den ligefrem ind i dig med et højt bump på sin tur fra blomst til blomst. Uanset hvad er det lige nu tiden, hvor du kan finde de flotte biller. Arten er rimelig almindelig i det meste af landet, men findes ofte i nærheden af områder med rød skovmyre.

Skulle du være så heldig at finde en kobberguldbasse, så læg godt mærke til, hvordan den flyver. Guldbasserne er nemlig nogle af de eneste danske biller, der flyver med de hårde dækvinger foldet sammen over ryggen. Langt de fleste biller flyver med dækvingerne hævet, hvilket giver dem et lidt klumpet udseende i luften. Men altså ikke guldbasserne, der ser langt mere adrætte ud, når de suser forbi som et grønt lyn..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.