Fugle,  November,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: Fuglesang i vintermørket

Selvom vinteren står for døren og døgnet har langt flere mørke end lyse timer, kan man stadig være heldig at høre fuglesang i haven eller på en tur i skoven.

November er en lang måned. Den har godt nok kun 30 dage, men dagene kan føles uendelige. Det er mørkt, når man kommer på arbejde og det er mørkt når man har fri. Og hvis man sniger sig udenfor i frokostpausen er alt gråt. Det regner sikkert også.

Men ikke alt er ren elendighed i november. Alle de danske ynglefugle, der har tænkt sig at rejse til varmere himmelstrøg, er taget afsted. Men heldigvis er der også arter, der bliver hængende eller som besøger os nord fra om vinteren. For dem, er Danmark det varme syd.

Der er oven i købet et par af de arter, som også synger året rundt. Det drejer sig især om to af vores meget charmerende småfugle: rødhalsen og gærdesmutten.

Rødhalsene hopper ofte rundt i forskellige buske i deres konstante jagt på mad
Rødhalsene hopper ofte rundt i forskellige buske i deres konstante jagt på mad

De to arter har det til fælles, at de nærmest udelukkende lever af edderkopper og insekter. Det kan være svært at finde insekter i vintermørket, så hverken rødhalse eller gærdesmutter vil dele, når de først har fundet et godt sted at finde mad. Derfor opretter de fødeterritorier om vinteren.

Fødeterritorierne er også årsagen til, at man kan høre sang fra både rødhalse og gærdesmutter hele vinteren. De bruger nemlig sangen til at markere territoriet og for rødhalsenes vedkommende spiller det markante orangerøde bryst også en rolle i forsvaret. Derfor er rødhalse lige farvestrålende hele året.

Den fine lille gærdesmutte er på insektjagt i tagrørene. Der kan gemme sig mange insekter i tagrørenes hule stængler og det ved gærdesmutten godt

Fødeterritorierne gør også, at man kun sjældent ser mere end en enkelt rødhals og en enkelt gærdesmutte i haven ad gangen. Der er kun plads til et enkelt rødhalse-territorie i en almindelig dansk have.

Rødhalsene udmærker sig også ved, at hunnerne opretter fødeterritorier præcis på samme måde som hannerne gør. Men ikke nok med det; hunnerne forsvarer deres territorier med sang. Det ses kun ganske få steder i fugleverdenen, at hunnerne synger.

Rødhalsens sang er en lang række af hurtige og klare toner, der varierer meget mellem lyse og mørke toner. Gærdesmuttens sang er meget anderledes. Det er en lang og kraftfuld sang, der altid følger samme skabelon. Det er virkelig imponerende, at der kan komme så meget lyd ud af så lille en fugl.

Heldigvis går det snart mod lysere tider og om bare en måned, bliver rødhalsens sang akkompagneret af de første syngende blåmejser og musvitter. Det bliver nu dejligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.