Ugens naturhistorie: Når kratluskeren bliver utålmodig
Vi er kun lige kommet i gang med vinterens anden måned, og allerede nu begynder det at krible ekstra meget i fingrene for at komme ud i foråret og kratluske. Så mens foråret synes alt for langt væk, må man ty til andre måder at finde arter på. Det kan man fx ved at vende fliser.
Når vi kigger ud af vinduet hjemme i vores lille hus, er der ikke meget forskelligt liv at kigge på. Fuglene er der heldigvis endnu, og de små spurve og mejser spiser lystigt af solsikkekerner, hampefrø og jordnødder på foderbrættet, mens solsorte og bogfinker kigger efter nedfalden mad i græsset nedenunder.
Men sommerens insektleben kan stadig findes derude i vinterkulden på trods af frost og snefald. Man skal bare vide, hvor man skal lede.
Et godt sted at kigge er under fliser, store sten, væltede træstammer og nedfaldne grene. Her gemmer insekterne sig godt beskyttet af sten og træ mod kulde og blæst.
I denne uge var Emil et smut på Molslaboratoriet, der stod smukt og vinterhvidt. På Molslaboratoriet har man på en bakke udlagt op mod 100 fliser i landskabet – og dem gik Emil i gang med at vende. Det kom der en hel del spændende ting ud af.
Det viste sig bl.a., at Molslaboratoriets fliser huser en ganske stor bestand af overvintrende løbebiller. Det drejer sig stort set udelukkende om arten med det lidt spøjse navn stor torpedoløber. Når man først har fundet et sted med overvintrende biller, vil der ofte være flere sammen. Under flere af fliserne var der da også 10-15 individer, mens højdespringeren husede tæt på 50 individer. Selvom billerne er gået til overvintring, er de ikke gået helt i dvale. De kravler stille og roligt ned i jorden, hvis de bliver forstyrret.
Det er ikke altid voksenstadiet af diverse arter, man finder om vinteren. Flere af fliserne var blevet udvalgt af snegle, som et godt sted at lægge sine æg. De 2-3 mm store hvide kugler lå i små klumper og bliver til små bitte snegle til foråret engang.
Billerne var gået til overvintring, snegleæggene ligger klar til foråret, men der bor også myrer under nogle af fliserne. Arten gul jordmyre er en af dem, man kan møde under fliserne på bakken. Ligesom mange andre myrearter holder gul jordmyre husdyr i form af rodlus, der suger saft fra planterødder. Myrerne er ude efter rodlusenes meget sukkerholdige afførring, der kaldes honningdug.
Vi har faktisk også tidligere vendt de selvsamme fliser på Molslaboratoriet i programmet “Vildspor”, da vi var på myrejagt med Hjalte Kjærby. Du kan høre programmet herunder.
Man skal ikke fortvivle, hvis man ikke har fliser i nærheden eller ikke har lyst til at grave terrassen op. Alle større genstande, der ligger på jorden kan gemme på sjove ting om vinteren, så det er bare med at komme ud og lede. God fornøjelse!