Fugle,  Januar,  Turberetning

Amerikansk sortand ved Dragsmur, 8. januar 2021

Amerikansk sortand er virkelig sjælden i Danmark. I går, d. 8. januar 2021, blev Østjyllands tredje fund af arten gjort ved Dragsmur.

Coronasituationen betyder, at jeg er delvist hjemsendt fra mit arbejde på Naturhistorisk Museum. Det betyder, at jeg ikke må arbejde én dag om ugen indtil videre. Den ekstra “fridag” blev selvfølgelig brugt på en fugletur.

Jeg mødtes med et par ligeledes hjemsendte kolleger, Morten og Jens, på Molslaboratoriet til en kop kaffe inden vi tog i felten. Over kaffen falder snakken selvfølgelig på, hvilke fine fugle vi gerne vil finde, når vi om lidt drager i felten. Vi taler om, at det kunne være sjovt at se, om vi kan finde en nordisk lappedykker ved Dragsmur blandt de mange gråstrubede lappedykkere, der plejer at være på stedet.

Undervejs i samtalen fortæller Morten, at han da forresten så en sjov sortand ved Dragsmur i forbindelse med nytårsbirdrace 1. januar. Den var karakteristisk og skilte sig ud fra de øvrige sortænder bl.a. ved at have en stor orangegul knop på næbbet. En vigtig karakter for amerikansk sortand. Desværre var fuglen forsvundet inden den blev sikkert bestemt og Morten havde travlt med at finde flere arter til birdrace-listen, så det blev ved mistanken.

Jens kigger på amerikansk sortand, mens jeg melder fuglen ud til omverden. Foto: Morten DD Hansen

Da vi ankommer til Dragsmur, parkerer vi ved Skydebanen i den sydlige del af lokaliteten. Det er ikke ret meget jeg har set på fugle de seneste måneder og slet ikke i år, så jeg trængte til at se fugle og få nogle arter på årslisten. Efter et par minutter ser jeg en sortand, der letter et godt stykke mod syd. Da jeg finder den i teleskopet har den fået selskab i luften af resten af flokken på knap 15 fugle.

Flokken flyver lidt omkring, men beslutter sig så for at flyve nord på, lige forbi os. Jeg tjekker alle fuglene grundigt, der kunne jo gemme sig en anden årsart i flokken og Mortens spændende fugl fra 1. januar kunne jo stadig være i området. Ca. 10 fugle flyver tæt sammen, så kommer en enkelt fugl og bagest flyver to fugle sammen. Jeg får dem i teleskopet og kan med det samme se, at den forreste af dem har en stor lysende orangegul knop på næbbet. Jeg råber til de andre, at der kommer en sortand med stor gul knop på næbbet og så giver jeg mig til at tage billeder. Afstanden til fuglene er dog ret stor og jeg har ikke fået indstillet kameraet ordentligt. Inden jeg er klar til at fotografere flokken, er de næsten forbi og jeg er ikke længere sikker på, hvor i den nu langstrakte flok fuglen befinder sig, men det lykkes at få et par brugbare billeder af den aktuelle fugl.

Den amerikanske sortand trækkende nord langt ude over havet. Bemærk den store gule knop på næbbet. Tydelig selv på så dårligt et billede

Heldigvis lander flokken ca. 500 meter nord for os og jeg finder dem hurtigt i skopet. Den spændende fugl er stadig i flokken og nu får jeg lejlighed til at kigge lidt nærmere på den. “Den ser altså god ud!”, råber jeg til Morten, mens jeg tager et par dårlige billeder gennem teleskopet. Jeg pakker sammen og hopper i bilen, for at køre op til det sted, hvor fuglen er landet. Her finder jeg den hurtigt igen, nu på ca. 100 meters afstand. Den ser rigtig god ud. Det ligner virkelig en amerikansk sortand. Jeg får taget nogle flere billeder, men knoppen på næbbet er ikke helt så stor, som den kan blive, så vi var stadig lidt i tvivl. Et billede blev lagt på Facebookgruppen Feltornitologen, hvor Rune Sø Neergaard efter få minutter kunne bekræfte vores mistanke: En flot amerikansk sortand!

Dette billede sikrede bestemmelsen efter en tur på Facebook. Bemærk den store gule knop på næbbet og det relativt store hoved sammenlignet med de andre sortænder til venstre for

Således blev Østjyllands tredje fund af amerikansk sortand en realitet, en uge efter, at Morten formentlig så den første gang. Han fik en flot ædelart og ny DK-art. Jeg fik den store ære af at genfinde fuglen og få den endeligt bestemt. Men jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om jeg havde tjekket den flyvende flok af sortænder ligeså grundigt, hvis Morten ikke havde fortalt om sit fund en uge tidligere? Hvis jeg ikke havde vist noget om fuglen fra 1. januar, ville denne jo have været en fuldgod ædelart, men denne gang må jeg nøjes med den fede oplevelse og et godt kryds på årslisten.

Amerikansk sortand til højre, sortand til venstre. Dragsmur 8. januar 2021
Amerikansk sortand til venstre, sortand til højre. Dragsmur 8. januar 2021
Amerikansk sortand til venstre, sortand til højre. Dragsmur 8. januar 2021
En video af den amerikanske sortand ved Dragsmur 8. januar 2021.

Østjyllands to første fund

Med den aktuelle fugl, er der set ca. 20 individer af amerikansk sortand i Danmark. Der er langt flere fund, men hovedparten drejer sig om genfund af de samme individer, der dukker op samme sted år efter år.

Ud af de ca. 20 individer, der er set i Danmark, er de tre af dem set i Østjylland. Det første østjyske fund (og andet DK-fund) var på Samsø i april 2003, blot en måned efter landets første fund ved Blåvand. Fuglen blev set fra 27. april – 7. maj 2003.

Lærke kigger på amerikansk sortand ved Fjellerup Strand november 2018.

Der skulle gå mere end 15 år, før de østjyske fuglekiggere igen kunne nyde en amerikansk sortand på hjemmebanen. D. 17. november 2018 var Lars Tom-Petersen ved Fjellerup Strand, hvor han fandt østjyllands anden amerikanske sortand. Den blev på stedet frem til 8. december. Den fugl var også både min og Lærkes første amerikanske sortand i Danmark. Læs Lars Tom-Petersens finderberetning her og mere om fuglen på Kent Olsens blog her.

Amerikansk sortand ved Fjellerup Strand november 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.