Forår,  Fugle,  Marts,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: En rødtop i en trætop

Kender du Danmarks mindste fugl? Og har du måske oven i købet mødt dens rødtoppede slægtning? Vi stødte i denne uge på den rødtoppede fuglekonge i et lille stykke skov på Djursland.

Tilbage i oktober skrev vi om fuglekongen i “Ugens naturhistorie”. Denne gang skal det handle om dens “fætter”, rødtoppet fuglekonge, der bliver mere og mere almindelig i de danske skove.

Du kan læse indlægget om den mere almindelige fuglekonge lige her.

For et par dage siden, var vi på besøg i et skønt sommerhus ganske tæt på den djurslandske kyst syd for Grenå. Omkring huset er der tæt bevokset med tårnhøje sitkagraner og på et tidspunkt opfangede Emils skarpe ører en særlig sang fra en af trætoppene.

Rødtoppet fuglekonge højt til vejrs i en af de mange sitkagraner ved sommerhuset

Vi vidste på forhånd, at der ofte bliver set rødtoppede fuglekonger i skoven et stykke fra huset, men denne fredag eftermiddag havde en af dem fundet vej til sommerhusmatriklen. Den sang flittigt for at hævde sit territorium, og sikkert også imponere en hun i nærheden.

Så Emils ører tog bestemt ikke fejl. Og ved kortvarigt at afspille fuglens sang fra en telefon, fik vi lokket den frem i lyset, så vi for alvor kunne se den fine ildrøde isse og det markante hvide øjenbryn.

Den rødtoppede fuglekonge er egentlig at regne for en sydeuropæisk art, men særligt i de sidste 20 år er arten blevet mere og mere almindelig i Danmark. Først med flere og flere observationer i Sønderjylland og nu kan man være heldig at finde den i store dele af landet. Emil har sågar fotograferet den i vinteren 2017/2018, hvor den normalt ville være fløjet til landene syd for os.

Vores almindelige fuglekonge. I modsætning til rødtoppet mangler den de skarpe kontraster i ansigtet

Rødtoppet fuglekonge på jagt efter overvintrende insekter og edderkopper i barken på et af Universitetsparkens mange egetræer. En dag i februar 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.