Fugle,  Januar,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: En næbbet vintergæst

Om vinteren trækker mange danske ynglefugle mod syd, mens andre kommer til fra nord. En af dem er stor skallesluger, der kun har ganske få danske ynglepar, men til gengæld er en talrig gæst i vintermånederne. I denne uge sætter vi fokus på denne store andefugl.

Stor skallesluger hører primært vinteren til i Danmark. Der er ganske vist i omegnen af 140 ynglepar i den sydlige del af landet, men om vinteren har vi besøg af ca. 20.000 fugle. De dukker op i anden halvdel af november og kan vinteren igennem findes i søer og fjorde, hvor de gør liver surt for fiskene, der er den primære fødekilde.

Stor skallesluger, han. Kendes på den hvide krop, mørke ryg og vinger og det mørkegrønne hoved

Hannerne er hvide med mørke tegninger på ryg og vinger. Hovedets fjer har en dyb mørkegrøn farve, der kan virke næsten sort. Hunnerne er grå med brunt hoved. Hos begge køn er der en helt skarp overgang fra farven på bryst til farven på halsen. Det er en vigtig ting at huske, hvis man skal kende den fra den lignende toppet skallesluger.

Stor skallesluger, hun. Den kendes på den grå krop og det brune hoved

Arten er som sagt en fåtallig ynglefugl i Danmark, men i Sverige er den vidt udbredt. Den yngler i hulheder i træer og de fine små unger hopper selv fra hullets åbning og flere meter ned til jorden. I Danmark yngler arten oftest i redekasser, da der ikke er overvældende mange hule træer at finde her.

Men netop i Sverige har vi mødt en lille familie af de charmerende skalleslugere under en sommerhustur. Her følger en lille billedserie af de fine fugle.

En lille flok af de nuttede unger af stor skallesluger

Ungerne er simpelthen så fine med deres hvide og grå tegninger på kroppen og det smukt rødbrune hoved. De finder selv føden lige fra starten, men altid under skarp overvågning af hunnen, der er den eneste af forældrefuglene, der bliver ved ungerne, når æggene er klækket.

En unge er på jagt under skarp overvågning fra hunnen

Skalleslugerne har en smart jagtteknik, hvor de ligger i overfladen med hovedet under vand og holder øje med potentielle fødeemner. Når maden er lokaliseret går jagten ind.

Ungerne lærer med det samme at bruge den smarte jagtteknik
Et par hunner af stor skallesluger holder udkig efter bytte

De små unger fanger insekter og andre smådyr under vandet, indtil de bliver store nok til at fange fisk selv. Det kræver øvelse og selv for en voksen skallesluger, er det ikke altid jagten bærer frugt.

Så går den vilde jagt, men fisken er gået i luften og slap med skrækken

Det er hårdt arbejde at svømme rundt og jage smådyr hele dagen, men de små unger har heldigvis deres helt eget transportmiddel. Mor hjælper selvfølgelig, når de små svømmeben er blevet trætte.

Hunnen lader ofte ungerne tage et hvil på ryggen

Det er dejligt at se skalleslugerne om vinteren i Danmark, men det er svært at finde noget mere hyggeligt end at betragte de små livlige dunbolde i det svenske. Forhåbentlig får vi muligheden for at opleve det igen til sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.