Januar,  Sommerfugle,  Træer,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: Sommerfuglejagt i januar

Vintermånederne virker ikke umiddelbart som det oplagte tidspunkt at gå på jagt efter sommerfugle. Men de er der! Dog ikke altid i det bevingede og farverige stadie, som vi kender dem bedst.

Sommerfuglene har det, vi med en fagterm kalder for fuldstændig forvandling, også kaldet holometabolisme. Det vil sige, at “barne”stadiet og voksenstadiet er helt forskellige.

Sommerfuglene starter som æg, senere larver, så forpupper de sig og ud kommer den færdige sommerfugl. Hvornår den enkelte sommerfugleart er i de forskellige stadier, varierer fra art til art.

Den art, vi har særligt fokus på i dette indlæg, er ‘det hvide w’, der har fået sit navn på grund af de hvide tegninger på undersiden af bagvingerne af de voksne dyr, som former et W. Det hvide w overvintrer som æg, og derfor kan du gå på jagt efter æggene netop nu.

Som så mange andre sommerfugle har det hvide w en forkærlighed for én bestemt planteart. I dette tilfælde er det elmetræet, som larverne opholder sig i og lever af. Derfor er det også på elmetræer, man skal lede efter æggene.

Det lille skjoldformede æg er lagt tæt på knopperne, så larverne er klar til at mæske sig i blomster og blade.

Som det kan ses på billedet ovenfor, har hunsommerfuglen sørget for at placere sit æg lige ved knopperne på elmetræet. Den store runde knop øverst i billedet er en blomsterknop. Elm blomstrer tidligt på året (typisk i marts) og derfor er larverne af det hvide w også tidligt på færde. I starten af larvestadiet lever de nemlig af blomsterne. Blomsterne er ret simple og rødbrune i farverne, så det er de små nye larver selvfølgelig også (rødbrune altså). Lidt senere på foråret springer bladene ud (fra den spidse knop nederst i billedet), og til den tid begynder larverne at spise af de nye blade. På samme tidspunkt skifter larverne farve og bliver grønne, som det kan ses på billedet nedenfor.

Larve af det hvide w som den ser ud i maj måned.

Når larverne har spist sig store i elmeblade, forpupper de sig, og i juli måned kommer de smukke, voksne sommerfugle frem. De søger mod en række forskellige blomstrende planter, som de finder nektar i. Men elmetræerne spiller også en stor rolle for de voksne sommerfugle. De lever nemlig primært af honningdug fra bladlus, som de finder i elmetræernes kroner.

Efter parringen lægger hunnerne æg på de knopper, der skal danne næste års blomster og blade. Æggene overvintrer og resten af deres historie? Ja, den kan du læse fra toppen af dette indlæg.

Den voksne sommerfugl mæsker sig her i eng-brandbæger. Foto venligst udlånt af Morten DD Hansen.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.