Januar,  Planter,  Træer,  Ugens naturhistorie,  Vinter

Ugens naturhistorie: Træer med forårskuller

Vinteren i Danmark er ikke, hvad den har været. Kulde og sne er der ikke udsigt til, og termometeret er på vej mod en ny rekord for gennemsnitstemperaturen i januar. Det har bragt forårstegnene frem.

Da vi startede naturhistorier.dk tilbage i august, var det med forventning om, at vi ville komme til at skrive om snelopper, sultne småfugle og andre vinterfænomer her i januar måned. Men i sidste uge skrev vi om, at sanglærkerne er på vej hjem til ynglepladserne og i denne uge skal det igen handle om tidlige forårstegn.

Selvom vi godt kan lide vinter, er det nu også rart nok, at det trods alt ser ud til, at det har tænkt sig at blive forår nu. Foråret er virkelig en fantastisk tid, hvor fuglene begynder at synge, træerne begynder at blomstre, bladene springer ud og man kan i det hele taget se og mærke, at livet vender tilbage derude. Et af de tidlige forårstegn er, at hasselens små, men smukke, blomster springer ud, og det er lige præcis det, ugens naturhistorie handler om.

Hasselen er sprunget ud i haven. De gule rakler er hanblomsterne og øverst ses en af de fine små hunblomster

For nogle dage siden skrev Astma-Allergi Danmark en nyhed om, at de allerede nu har registreret det første pollen fra hassel og el i deres overvågning af pollenniveauer i luften over Danmark. Dårligt nyt for allergikere.

Men vi blev nysgerrige. Gad vide, om der er også er gang i hasselen i vores have? Og ja, sørme så. På trods af ret kraftig beskæring sidste år, var der enkelte grene, hvor raklerne var sprunget ud og de fine lyserøde hunblomster (som mere ligner små blæksprutter) kigger frem fra spidserne af de knopper, de sidder fast i.

De lyserøde blækspruttelignende støvfang på hunblomsterne fylder ikke meget, men når man først får øje på dem, er de virkelig fine, som de sidder der for enden af deres knopper

Raklerne er hasselens hanblomster. De bærer støvdragerne, som producerer pollen. Raklerne hænger og dingler i vinden og det er netop vinden, der hjælper hasselen med at blive bestøvet. Pollenkornene flyver med vinden, og med lidt held lander de på en af de små fine hunblomster, der stort set kun består af støvfang. Mekanismen kaldes vindbestøvning.

Når man er afhængig af, at vinden skal bære ens pollenkorn hen til støvfanget, er man nødt til at producere store mængder pollen for at være sikker på, at bestøvningen bliver en succes. Det er nemlig langt fra alt pollen, der lander det rigtige sted, når det bare flyver tilfældigt rundt i luften. På den måde ender det alle mulige mærkelige steder, som f.eks. i pollenfælderne hos Astma-Allergi Danmark.

På forårets solskinsdage, er der ikke noget bedre end en tur i skoven, mens fuglene synger og hasselen blomstrer

På de smukke solskinsdage i det tidlige forår, er det en stor oplevelse at gå en tur i haven eller i skoven, mens hasselbuskene blomstrer. De smukke gule rakler lyser op i de solstråler, der skinner ned gennem træernes grene og giver skoven et særligt gyldent lys. Kombinér det med syngende musvitter, spætmejser og træløbere og du har en cocktail, der kan smelte de fleste vinterfrosne hjerter. Så vi hilser hasselblomsterne velkomne, selvom de er lidt tidligt på den i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.