Året der gik – fra A til Å
2020 går på hæld – noget de fleste nok har set frem til, eftersom året ikke helt har udviklet sig som håbet. Oplevelser i den danske natur har heldigvis ikke været taget fra os, og selvom vi ikke er kommet helt så meget ud som håbet, har vi stadig mange oplevelser at se tilbage på. Herunder kan I derfor komme med på en tur gennem det, der har fyldt vores 2020 fra A til Å (bortset fra de mest besværlige bogstaver 😉 ).
A: Augustvarme
Det kan måske være svært at huske den vilde hedebølge i august, når man kigger ud på det grå decembervejr. Men for os står de dage ganske tydeligt i hukommelsen. Hedebølgen startede nemlig ganske få dage efter, at vi var blevet forældre (læs mere under B for baby), og vi brugte derfor de flotte og solskinsrige dage indendørs med aircondition på fuld drøn i et forsøg på at holde os alle tre så kølige som muligt. Og vi bevægede os kun udenfor i de tidligste morgentimer inden heden for alvor fik magt.
B: Baby
Der er nok ikke nogen tvivl om, at den vildeste oplevelse for os i 2020 var at blive forældre til vores lille guldklump Magnus. Han kom til verden en blæsende julidag og har siden fyldt både vores tid og vores hjerter fuldt ud. Der er ikke meget, der kan slå den oplevelse og vi glæder os uendeligt meget til at vise ham al den skønne natur, der venter udenfor. Hvis ikke han når at blive hurtigt træt af at have to biologer som forældre inden da.
C: Corona
Bogstavet C er ikke svært at placere. Corona – eller COVID-19 – har virkelig sat sit aftryk på 2020. Vi har heldigvis ikke selv været syge – og kender kun ganske få, der har. Vores forår bød på rigtig meget hjemmearbejde og rigtig god tid til at kigge ud på fuglelivet i haven. Det gav blandt andet anledning til at følge, hvor ofte en lokal spurvehøg egentlig jager gennem vores have på jagt efter et måltid. Sjældent med særlig stor succes.
D: Dværgørn i Skagen
Tilbage i maj måned var vi en tur i sommerhus i Lodskovvad et langt stenkast syd for Skagen. Hele Skagen-halvøen byder på masser af spændende natur, men i maj er det især fuglene, der er i fokus, når vi tager til Skagen. En eftermiddag, mens vi sad på terrassen ved sommerhuset og nød solen og et glas hvidvin sammen med Lærkes forældre, kom meldingen om den første danske dværgørn siden juni 2014. Hvidvinen og det gode selskab gjorde, at vi måtte vente til næste morgen med at twitche fuglen, der heldigvis gik til overnatning et sted nord for Skagen by. Midt på formiddagen lettede fuglen og vi fik set den rigtig fint af et par omgange, inden den vendte næsen sydpå for aldrig at blive set igen. Nogle af turens højdepunkter er nævnt her.
E: Emils 300 fuglearter – nu 302
Med 12 nye arter blev 2020 året, hvor Emil rundede et skarpt hjørne: at have set 300 fuglearter i Danmark. Dværgørnen fra Skagen var Emils DK-art nr. 294, nr. 300 blev en sort stork og nu står tælleren på 302. Seneste nye skud på stammen blev en herlig gråsejler, der rastede et par timer over et villakvarter i Risskov. I kan læse mere om rejsen mod de 300 arter og om oplevelsen med gråsejleren her på bloggen.
F: Flagermus ved højlys dag
Det er jo ikke alt i år 2020, der har handlet om Emil og hans fugle. Vi bliver dog i luften lidt endnu. I løbet af efteråret har vi nemlig haft den store fornøjelse at kunne se flagermus jage ved højlys dag lige henover gårdspladsen derhjemme. Det er fascinerede at se, hvor elegant de flyver omkring i jagten på insekter. Flagermusene er svære at kende fra hinanden, men en stor flagermus, der jager i dagtimerne, er formentlig en brunflagermus, så mon ikke det var sådan nogle, der lagde vejen forbi her hos os.
G: Godnatsange
Når man bliver forældre til et lille barn, kommer man også ind i en verden af godnatsange. Når man lytter efter, hvad man selv synger, er der faktisk relativt meget natur i de godnatsange, der er blevet en del af repertoiret her i huset. Elefantens vuggevise er en klar favorit hos os og i den indgår både en elefant, en mus, en struds, et næsehorn, en gnu, aber, en zebra, et flyveegern, en tiger og en panter. Ja, det er jo faktisk en hel savanne med tilhørende regnskov. Vi synger også sange om skovens dybe stille ro og om de åh så fornøjede stære, der aldrig skal sæbes og vaskes med en svamp. Det bliver sjovt at vise Magnus, hvad en stær er, når den igen sidder og synger i gårdspladsen om et par måneder.
H: Haveliv
Man behøver ikke nødvendigvis bevæge sig ret langt væk fra hoveddøren for at finde noget spændende natur at kigge på. De fleste (lidt ældre) haver har faktisk et vist naturindhold. Det gælder også vores egen. Vi har været i gang, både bevidst og ubevidst, med at sprede frø og sætte planter. Det betyder, at vi nu har bl.a. blåhat, almindelig røllike, almindelig kællingetand, hulkravet kodriver og nikkende limurt i haven. Man kan dog også sagtens have en naturvenlig have med et noget mere kontrolleret udseende end vores. Lærkes forældre har sådan en have og sommeren igennem byder den på masser af muligheder for at opleve diverse insekter. Det er en blomster- og farverig have, der næsten altid giver mulighed for et godt billede eller to. I år er det f.eks. blevet til disse to af agerhumle og admiral.
I: Instagram
Der er jo ikke noget nyt i, at Naturhistorier.dk også er at finde på Instagram. Det er gået lidt sløvt med at få antallet af følgere op, men sidst på sommeren skete der pludselig noget. Det viste sig, at vi var blevet udvalgt som ugens Instagram-anbefaling i Alt For Damerne. Det blev vi selvfølgelig meget glade for. Hvis du ikke allerede følger os på Instagram, så må du hellere skynde dig at komme med på vognen. 2020s sidste opslag på Instagram blev i øvrigt også opslag nr. 100 i alt. Et opslag, der handler om netop dette tilbageblik på år 2020.
J: Ja tak, til mere vild natur i Danmark
Vores regering med støttepartier gik til valg med nogle ganske store ambitioner på naturområdet. Der blev talt om naturnationalparker, om urørt skov og om store græssende dyr. Vi ventede spændt på, hvad det kunne blive til og vi fik svaret i efteråret med finansloven for 2021. Der er afsat 888 millioner over de næste fire år til at implementere op til 15 naturnationalparker og op mod 75.000 ha urørt skov. Det er nok den bedste naturnyhed i Danmark i 2020 og vi glæder os meget til at se, hvordan det bliver implementeret i de kommende år.
K: Kæmpefluen Harald og alle hans venner på Hevring Skydeterræn
Kæmpefluen Harald er en halvsjælden og meget iøjnefaldende flue. Den er stor (næsten 2 cm lang) med sort krop og helt gult hoved og gule fødder. Harald hører til snyltefluerne og ligesom andre arter i den gruppe, snylter den på store sommerfuglelarver. Hunnerne lægger deres æg på sommerfuglelarverne, æggene klækker og fluelarverne æder sommerfuglelarven indefra, mens den stadig er i live. Dramatisk! De voksne er lidt mere fredelige, når de drikker nektar og spiser pollen på blomster.
Vi var så heldige at møde Harald på en tur til Hevring Skydeterræn på nordkysten af Djursland. Der fløj han rundt sammen med moshumler, brune bjørnesvirrefluer, dukatsommerfugle og en lang række andre arter. F.eks. rødhalet høstbi, som vi skrev om i tilbage i august. Vi fandt også den lille og uanseelige, men ganske sjældne, plante tusindfrø.
L: Lærkes mave i felten
Som I kunne læse lidt længere oppe, fik vi en lille baby i slutningen af juli. Det betyder selvsagt, at Lærkes mave er vokset støt og roligt gennem de første syv måneder af 2020. Men det har ikke stoppet hende fra at tage på tur i naturen. Vi har vandret i Råbjerg Mile, gået lange ture i skoven ved Moesgård og været på jagt efter sommerens blomsterflor ved Molslaboratoriet. Faktisk foregik turen til Hevring blot fire dage før lille Magnus kom til verden, så selv lige op til terminsdatoen, var Lærke på jagt efter gode naturoplevelser. Så sejt!
M: Molslaboratoriet i fuldt flor
Molslaboratoriet har igen i år været ramme om mange herlige naturoplevelser, men vi vil gerne fremhæve vores tur derud midt i juli. En fantastisk sommerdag, hvor solen stod højt på himlen og der var blomster overalt. Og lige præcis blomsterfloret var helt fortryllende i 2020. Ikke nødvendigvis sjældne arter, men bare rigtig mange blomster overalt. Det er en af de største forandringer på Molslaboratoriets arealer siden rewildingprojektet startede i november 2016. År for år er der flere og flere blomster på arealet. Det er så lækkert!
N: Nytårsbirdrace
Dansk Ornitologisk Forening arrangerer hvert år Nytårsbirdrace d. 1. januar. Vi havde en stille og rolig nytårsaften hjemme hos os selv, så vi ville bruge 1. januar på at se, hvor mange fuglearter vi kunne komme op på i løbet af dagen. Vi kom lidt omkring i det østjyske og fik bl.a. set den (i Østjylland) halvsjældne søkonge ved Studstrupværket og den meget sjældne amerikansk skarveand i Stubbe Sø. Vi nåede op på 65 arter. Et ok resultat, men også et resultat, der bevarer muligheden for, at vi kan slå det, hvis vi prøver igen engang. En herlig dag og en herlig tradition at tage på fugletur 1. januar.
O: Opret kobjælde
Et af højdepunkterne i feltåret 2020 var en tur til Ulbjerg Klint for at se på den farvestrålede opret kobjælde. De gør sig godt i det tidlige forår, når de i store lilla og gule partier dominerer den ellers vintergrå og slidte vegetation. Det var oven i købet en solskinsrig og nogenlunde vindstille dag i april, der også bød på en række andre forårsoplevelser som vår-potentil, vår-vikke og larverne af okkergul pletvinge.
P: Præstekravebabyer
Vi er kommet en del på østkysten af Djursland i år. Det skyldes, at Emils forældre har købt et sommerhus mellem Grenå og Glatved. Sommerhuset ligger ikke langt fra den stenede kyst, så det er blevet til en del gåture på de kanter. I løbet af foråret opdagede vi flere store præstekraver på stranden, omkring 20. maj opdagede vi den første rede med æg og den 29. maj så vi de små fine dununger for første gang. Det kom der en naturhistorie ud af. Vi fandt yderligere to reder og så vel omkring 10 unger i alt i løbet af juni måned. Det er så herligt med alt det nye liv lige der for fødderne af os. Hvem ved, måske laver vi en lidt grundigere optælling af yngleparrene derude i 2021?
R: Rødstjerten vender hjem
Vi har mange fugle i haven og det er svært at pege på en favorit. Men en god kandidat til havens yndlingsfugl 2020, er rødstjerterne, der yngler i fuglekassen på gavlen. De var forsinkede i år, så vi var lige ved at blive bange for, om de overhovedet kom hjem til os denne sommer. Men det gjorde de heldigvis. Det er simpelthen en fugl, man aldrig bliver træt af.
S: Sverige
Sommerhuset syd for Grenå er ikke det eneste i Emils familie. Gennem snart 25 år har familien også været medejere af en ødegård i Sverige. Et helt fortryllende sted ude i den store skov og ned til en dejlig sø. Vi forsøger at komme på besøg på i Det lille Hus, mindst én gang om året. I år blev det til en efterårstur – og den første længere rejse med baby ombord. Det var en herlig tur, der som sædvanlig kastede gode oplevelser af sig. Lærke satte smukke ord på oplevelsen af at være i sommerhus med baby for første gang. Gad vide, hvornår vi igen kan trille ned ad den lange grusvej gennem skoven og parkere bilen foran huset til endnu nogle uforglemmelige dage i den svenske skov?
T: Toplærke
Maj måned har de seneste år budt på Naturmøde i Hirtshals. Det var også planen i år, men som så meget andet, blev det corona-aflyst. Det forhindrede os dog ikke i at tage til Hirtshals alligevel. Vi skulle nemlig lave reportage til Vildspor om naturen i Hirtshals. Men det var ikke den eneste grund til, at vi tog til Hirtshals. Vi skulle nemlig også starte opvarmningen til årets virtuelle Naturmøde med en livesending fra Hirtshals på Facebook. Livesendingen handlede om toplærker og kan ses her. Det var første sending i en stafet med 12 livesendinger i løbet af en time fra forskellige naturområder rundt om i Danmark. En fin start på det noget usædvanlige Naturmøde.
U: Ugens naturhistorie
Ugens naturhistorie er det faste ugentlige indslag her på bloggen. Hver weekend sætter vi fokus på en art eller et fænomen, der er aktivt i naturen netop nu. Årets første naturhistorie handlede om at gå på sommerfuglejagt i januar. Siden da har vi været vidt omkring med historier om fugle, insekter, planter og svampe. Vi er nu oppe på at have skrevet 71 naturhistorier i alt og nr. 72 udkommer om få dage. Vi satser stærkt på at have historier nok på lager til et par år endnu, så stay tuned for dit ugentlige naturhistoriefix.
V: Vildspor
Året har, corona til trods, bragt os vidt omkring i det danske land i jagten på spændende feltreportager til radioprogrammet “Vildspor”. Hvis ikke du allerede kender programmet, så vil vi bestemt opfordre dig til at lytte med hver lørdag på Radio4 kl. 12.10-14.00 – eller at finde et af de utallige podcastafsnit af tidligere programmer. Vi har blandt andet set på militærnatur i Oksbøl, været med en naturbørnehave på tur, set på svampe i Moesgårdskovene, kigget efter sommerfugle, bævere, elge, fugle og meget andet. Programmet fortsætter heldigvis næste år, og vi glæder os meget til at producere endnu flere feltreportager til programmet.
Y: Yndige blå anemoner
Endnu en forårsblomst, tænker I måske? Og ja, endnu en forårsblomst. De yndige blå anemoner er altid tidligt på færde (i 2020 særlig tidligt) og når de blomstrer, ved man, at foråret er nær. Sådan er det med mange af de smukke arter, der blomstrer i det tidlige forår. De dukker op mens vinterens tungsind stadig hænger ved og de har scenen for sig selv inden sommerens blomsterflor tager over, så de lyser virkelig op derude i landskabet. Eller i skoven, for de blå anemoners vedkommende. Om et par måneder, er de der igen.
Æ: Æbler lyser rødt på træernes grene
Det gør de jo sådan set hvert år, men i år har vi af en eller anden grund lagt lidt mere mærke til de røde frugter, der præger mange buske og træer i efterårsmånederne. De er smukke og bidrager med en masse varme farver i et landskab, som ellers er på vej til at falme lidt, når vi nærmer os vinteren. Og så er de mad for en dejlig masse arter, der nyder godt af de røde frugter.
Ø: Øresvin og andre delfiner
2020 blev også året, hvor vi fik hele to nye arter af havpattedyr på listen. Der har været usædvanlig mange observationer af forskellige delfinarter i de indre danske farvande i år og to af dem, har vi set. En almindelig delfin holdt længe til omkring en grøn bøje på havnen i Aalborg, mens det noget større øresvin (I ved, Flipper) holdt til i og omkring havnen i Svendborg. Det blev selvfølgelig også til de sædvanlige marsvin, så vi nåede op på tre hvalarter i Danmark i år. Det er jo ikke så tosset.
Å: Året, der kommer
Her ved overgangen til det nye år, er det måske også på sin plads at kigge lidt fremad mod året, der kommer. Vi tyvstartede lidt i en naturhistorie for et par uger siden, men det var ikke helt nok. Det er ikke kun de mange naturoplevelser og naturpolitiske udviklinger, vi ser frem til næste år. Vi glæder os også til at se, hvordan Magnus stille og roligt begynder at opdage den verden, han er blevet en del af. Hvornår finder han mon sin første bænkebidder? Opdager han glæden ved at hoppe i vandpytter? Og lærer han allerede næste år, hvad en brændenælde er? Han fik jo sin første flåt allerede, da han blot var 18 dage gammel, så han er godt på vej til at blive et rigtigt naturbarn.
G: Godt nytår!
Vi slutter dette lille tilbageblik på 2020 af med endnu et G. Denne gang blot for at sige GODT NYTÅR til alle vores dejlige læsere. Vi håber, at I vil læse med igen i 2021!