Efterår,  Flagermus,  Oktober,  Pattedyr,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Flagermus i dagslys

De fleste forbinder nok flagermus med mørke nætter, dybe grotter og en lille smule uhygge. Men måske har du også oplevet flagermus flyve omkring ved højlys dag? Det er i hvert fald et fænomen, der ikke er helt ualmindeligt der, hvor vi bor.

I Danmark er der registreret hele 17 forskellige arter af flagermus. Det er en artsgruppe, hvor arterne kan være rigtig svære at kende fra hinanden. Særligt fordi man oftest ser flagermusene flyvende – og det gerne om natten.

Den mest sikre måde at adskille arterne på er via deres kald. Kaldene kan vi mennesker ikke høre med vores ører, men med en flagermusdetektor kan man måle frekvenserne af deres lyde og dermed “høre”, hvilken art man har med at gøre. Skal man sikkert kunne artsbestemme en flagermus ud fra dens udseende, kan det i mange tilfælde være nødvendigt med velfunderet ekspertviden – og vi må hellere skynde os at sige, at vi på ingen måde er eksperter i flagermus.

Flagermus ekkolokaliserer deres bytte. Derfor flyver de ofte rundt med åben mund (som her på billedet) da de hele tiden udsender lyde for at navigere og finde deres bytte.

Ikke desto mindre oplever vi ganske ofte flagermus flyve rundt ved højlys dag over vores hus her et lille stykke vest for Aarhus. En af de flagermusearter, der er kendt for at flyve om dagen, er brunflagermusen. Og det er sandsynligvis dem, vi ser her hos os.

Brunflagermusen er en af de mere almindelige danske arter. Den findes i store dele af landet, men er dog stort set fraværende i Vest- og Nordjylland. Det kan muligvis hænge sammen med, at arten foretrækker at opholde sig i hule træer både som ynglested og til overvintring. Der er i øvrigt lidt diskussioner om, hvorvidt arten rent faktisk overvintrer, eller om den trækker sydpå. Begge dele lader til at kunne forekomme.

Vingehuden på en flagermus er læderagtig og ganske tynd. Her på billeder kan man oven i købet fornemme nogle af blodårerne foruden knogler i arme og “hænder”.

Brunflagermusen er en ret stor flagermus, der ofte jager højt på åbne områder, hvor den søger efter store insekter. En af de nærmeste forvekslingsmuligheder skulle være sydflagermusen, der er endnu mere almindelig og i større dele af landet. Men så vidt vi kan læse os frem til, er det brunflagermusen, der kan finde på at være dagsaktiv. Og netop dagsaktive flagermus oplever vi ganske tit her. Så sent som i dag, hvor vi skriver denne historie, fløj 5 individer rundt over den lille landsby, vi bor i. Et lidt pudsigt, men også ret spændende syn. Og ikke nær så uhyggeligt, som når man møder flagermus om natten.

Læs også vores naturhistorie fra sidste år om skimmelflagermusene, hvis parringsskrig man rent faktisk kan høre om efteråret uden brug af detektor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.