Ugens naturhistorie: En hjernevasket flue
Denne uges naturhistorie skal handle om noget, der meget vel kunne optræde i en blandet science-fiction og gyserfilm – nemlig hvordan nogle arter fuldstændig overtager kontrollen over en anden arts krop, hjernevasker den, styrer dens bevægelser for til sidst at slå den ihjel.
Ja, velkommen til. Hvis du tænkte, at du med denne uges naturhistorie skulle læse noget hyggeligt om den danske natur, kan du godt skynde dig at klikke væk igen.
Vi har nemlig fokus på et ret uhyggeligt fænomen.
Det kommer sig af, at vi i dag mødte en flue, der havde sat sig godt til rette i toppen af en selvsået oregano på vores mini-overdrev. Faktisk havde den sat sig så godt til rette, at den ikke havde tænkt sig at flytte sig nogensinde igen.
Fluen var nemlig død. Og dens død har været en barsk omgang. Den var tydeligt inficeret med en svamp – vores bedste bud er flueskimmel – og det er denne svamp, der har styret fluens gøren og laden i dens sidste timer.
Det er sådan set ikke noget usædvanligt fænomen, for der findes adskillige arter (i både dyre- og svamperiget), der i et eller flere livsstadier lever som parasitoider. Parasitoider er lige et hak værre end parasitter, da de dræber deres vært – ofte langsomt over en laaaaaang periode.
Men hvorfor sad fluen så der i toppen af vegetationen i vores have? Jo, det skyldes, at svampen nu havde slået sin vært ihjel og derfor har brug for at finde en ny vært. I fluen laver svampen små bitte frugtlegemer, hvorfra den spreder sine sporer. Når fluen sidder højt i vegetationen, kan svampen være mere sikker på, at sporerne vil drysse ned over en ny mulig vært. Så svampen har altså manipuleret fluen til at sætte sig højt til vejrs samtidig med, at den langsomt har spist fluen indefra. Det er da både vildt fascinerende og skræmmende på samme tid!