August,  Sommer,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: En invasion af sørgekåber

Det sker hvert år, at der er invasion af en eller flere bevingede dyrearter i Danmark. Året 2021 vil sommerfugleentusiaster nok huske for en august-invasion af den store og letgenkendelige sommerfugl “sørgekåbe”, der lige nu ses spredt i alle egne af landet.

Vi kan lige så godt få det sagt fra starten af – vi har faktisk aldrig set sørgekåbe i Danmark.

Men ikke desto mindre skal denne uges naturhistorie alligevel handle om den karismatiske sommerfugl, der lige nu ses en masse steder i landet. Ja faktisk synes vi lidt at diverse Facebook-grupper svømmer over med billeder af dyret og tekster som: “Hvad er det for en sommerfugl, der sidder på mit vasketøj?”. Vi har hørt, at man godt kan lide af sørgekåbe-misundelse, og der må vi nok melde os i koret.

Sørgekåbe med den smukke mørke overside med blå pletter og cremefarvet bånd langs hele vingebagkanten

Men heldigvis har vi da stiftet bekendtskab med arten i Sverige, bl.a. på vores sommertur til “Knatten” i 2019. Vi så den desværre ikke i år, hvor vi ellers satsede hårdt på en lang sommerfugleartsliste.

Læs også: Sol og sommer på Knatten

Sørgekåben er en stor sommerfugl. Faktisk en af de største man kan se her i landet med et vingefang på 7-8 cm. Den er meget let genkendelig og stort set umulig at forveksle med andre arter. Langs hele vingekanten løber et lysegult/cremefarvet bånd, der omkranser den sort-changerende midte med de lyseblå pletter. En virkelig flot sommerfugl, må man sige.

Æglæggende sørgekåbe på birk, Knatten juni 2016

Der er som sagt ekstra mange sørgekåber i Danmark i år end normalt. Arten yngler her dog fast flere steder i landet – særligt i den østlige del af Danmark på fx Læsø og Amager. Den er knyttet til lysåbne skovbryn og lægger sine æg på pil, birk og elm.

Helt tilbage i 2012 fældede vi et birketræ i haven på Knatten. Det viste sig at kronen var fuld af næsten fuldvoksne larver af sørgekåbe. Her ses en af dem

Hvis du har fået smag for selv at prøve at finde en sørgekåbe, så kan du faktisk lokke dem til dig. De er nemlig nogle af dem, der kan lokkes til med en gang banansplat. Du kan finde en opskrift på banansplat her. Du kan også blande rødvin og sukker til det er mættet og dyppe snore i blandingen, hvorefter snorene ophænges i træer og buske. Vi skal dog lige advare om, at hvepse også synes rigtig godt om både banansplat og rødvinssnore. Og så er banansplat en virkelig klistret omgang.

Sørgekåbe på banansplat, Knatten juli 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.