Ugens naturhistorie: Månepletlarver på vandring
Forleden dag kravlede en stor larve op af gavlen på vores hus. Det var larven af natsværmeren måneplet, der var på vej ud for at finde et sted at forpuppe sig. Her kan du læse lidt mere om den.
Selvom sommeren går på hæld, er der stadig masser af nyt liv derude. Særligt i disse dage, hvor vi lige får et ekstra svirp af sommervarme. Men efteråret nærmer sig også, og de forskellige arter skal til at gøre sig klar til overvintring.
For natsværmerarten måneplet betyder det, at det snart er tid til at forpuppe sig. Sommeren igennem har larverne mæsket sig i diverse løvtræer og buske og har spist sig store og tykke.
Vi har dem åbenbart også her i haven, for den anden dag kravlede en larve op af vores husmur, mens vi var igang med at putte Magnus i barnevognen.
Måneplet er som sagt ikke kræsen, når det gælder føde i larvestadiet, så det er lidt svært for os at sige, hvad den pågældende larve har levet af. Er det mon bøgehækken, elmen, den frugttunge mirabel eller et helt fjerde træ?
Måneplet starter sit liv som æg. De voksne hunner lægger æggene i grupper på de blade, som larverne skal leve af. Når et blad er spist op vandrer hele flokken afsted i en lang række til de finder et nyt blad at sætte kindbakkerne i. Larverne lever socialt indtil de er så store, at det er blevet tid til forpupning og det er altså der, vi er nået til nu.
Sidst på foråret eller først på sommeren begynder de første pupper at klække, og de voksne sommerfugle kommer frem. De ligner mest af alt en lille kvist, der er knækket i begge ender, så man kan se det lyse træ under den grålige bark. Et meget fint dyr, som flyver det meste af sommeren.
Det er ikke let at finde voksne måneplet ude i naturen. De sidder i skjul hele dagen og er kun aktive om natten. De kommer heldigvis gladeligt til lys, så man kan tiltrække dem med lyslokning eller ved at tjekke væggen under en udendørs lampe. De kan godt finde på at sætte sig der, hvis de er blevet tiltrukket af lampens lys i løbet af natten.