Ugens naturhistorie: Oktobers bedste nektarkilde
Dagene er efterhånden ret korte, der er is på bilruderne om morgenen og tågen ligger tykt i lavningerne i landskabet. Vi er i sidste halvdel af oktober, men der er stadig gang i enkelte arter af insekter derude. Et godt sted at finde dem, er i blomstrende vedbend og den handler det om i denne uge.
Sommerens overdådige blomsterboom er efterhånden ved at være helt væk. Man kan måske være heldig at finde en enkelt rød-kløver, lidt asters i haverne, men det er generelt sparsomt med blomster i landskabet. Det er dårligt nyt, hvis man er insekt, der lever af pollen og nektar. Hvis man ikke allerede er gået i hi for vinteren, er det ved at være sidste udkald. Med mindre man finder en stor vedbend, for så er der virkelig serveret.
Vedbend findes mange steder. Den klatrer fremragende og kan ofte ses overmande store træer i skove. Det ser fantastisk ud med sådan et træ, der er overgroet med vedbend. Billederne i denne naturhistorie er taget et sted, hvor vedbend er vokset op over et stakit og den kan også findes på mange husmure, bl.a. på mange af de gule bygninger i Universitetsparken i Aarhus. Men det er desværre ikke altid, at den får lov at udfylde sin vigtige rolle, som sen nektarkilde for efterårets insekter. Den bliver ofte beskåret, så den aldrig når at sætte blomster. Men når den blomstrer, er det et leben uden lige.
Vedbend blomstrer også nogle gange tidligere på efteråret, som f.eks. i 2017, hvor den var i fuld flor i september på en solvendt mur i Universitetsparken i Aarhus. Sensommeren og efteråret var det år domineret af ufattelige mængder admiraler, som man kan se på nedenstående video.
Vedbend blomstrer ude i haver, skove og parker nogle uger endnu, så hvis man savner at se insekter, er der stadig gode chancer, hvis man opsøger sin lokale vedbend. God tur!