Insekter,  Juli,  Sommer,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Tigerstribede technolarver

Der er godt gang i flere sommerfuglearters larver lige i øjeblikket. På eng-brandbæger mæsker de sort- og orangestribede larver af sommerfuglen blodplet sig. Fredeligt spiser de af planten – men kommer du for tæt på, begynder de at “danse” det bedste, de har lært. Og så er de oven i købet giftige.

Planten eng-brandbæger kan virkelig dele vandene – elsket af biologer for at være føde for sommerfuglen blodplets larver og hadet af heste- og kvægejere for at være så giftig, at den kan slå en hest eller ko ihjel. Det hører heldigvis til sjældenhederne, at de store, græssende dyr frivilligt spiser løs af den giftige plante, da den smager bittert (de er trods alt ikke dumme), men ender planten i høballen, kan det være en ganske anden sag, da bitterheden (men ikke giftigheden) forsvinder. Giftstofferne er såkaldte pyrrolizidinalkaloider, der giver leverskader.

Oversiden på den voksne blodplet. Læg mærke til “blodpletterne” på forvingen.
Undersiden af blodplet. Bagvingerne er helt røde.

Hvor det for heste og kreaturer er en rigtig dårlig idé at spise eng-brandbæger, er det til gengæld en rigtig god idé for larverne af blodplet. De optager nemlig giften i deres egen krop og bliver dermed selv giftige. På den måde skal de ikke være bange for at blive spist af fugle eller andre rovdyr. Samtidig signalerer de også med deres kraftige farver og kontraster, at de ikke er værd at sætte næb eller tænder i. Derudover har de også et ekstra trick i ærmet. Nemlig føromtalte technodans, som du kan se i videoen nedenfor. Effekten af technodansen er størst, når flere larver sidder tæt sammen og danser på samme tid. Så bliver fjenden så forvirret over alle de dansende larver, at den ikke ved, hvilken den skal spise. Smart!

Det er ikke den bedste optagelse i verden, men forhåbentlig kan du fornemme larvens staccato-bevægelser.

Og faktisk er det ikke kun larverne, der er giftige. Giften bliver nemlig i kroppen hos den voksne sommerfugl, der også signalerer fare med sine røde og sorte farver. Blodplet er egentlig en natsommerfugl, men den er aktiv om dagen.

Blodplet er en af de 99 arter arter at se, før du bliver voksen. Se videoen fra projektet her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.