August,  Insekter,  Sommer,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Sommerfuglebuskens lyksaligheder

De danske haver bugner lige nu af blomstrende sommerfuglebuske. Og det nyder nogle af sensommerens aktive dagsommerfugle rigtig godt af. Vi har kigget lidt nærmere på livet i sommerfuglebuskene på vores egen matrikel – og til sidst får du også et par tips til, hvilke arter du ellers skal kigge efter netop nu i den vilde natur.

Sommerfuglebusken er blevet en meget populær busk blandt haveejere. Og her i sensommeren udgør den da også en rigtig delikat mundfuld for flere af de sommerfuglearter, der stadig er aktive.

De arter, vi fandt på vores egne buske – og som er dem, man også typisk finder på alle andre sommerfuglebuske – var nældens takvinge, admiral og dagpåfugleøje.

Nældens takvinge på oregano
Og her på blåhat

Fælles for de tre arter er, at de har brug for at blive fedet godt op inden efteråret og vinteren står for døren. Alle tre arter er færdige med dette års æglægning, men til gengæld er det de voksne individer hos alle tre arter, der skal overleve til næste år. Og det kræver godt fyldte maver.

Nældens takvinge på sommerfuglebusken i haven

Både nældens takvinge og dagpåfugleøje overvintrer i Danmark til næste år. Du har sikkert selv oplevet at finde en sovende sommerfugl om vinteren på loftet, i skuret eller i brændestakken. Derfor er arter som nældens takvinge og dagpåfugleøje også nogle af de arter, vi ser senest på året, men samtidig også tidligst på året. Når det bliver lunt udenfor og de første blomster blomstrer, forlader de nemlig deres vinterhi.

Dagpåfugleøje på agertidsel

Admiralen har til gengæld en anden grund til at skulle tankes godt op. Den har nemlig en lang flyvetur foran sig, som vi også skrev om her på bloggen sidste efterår.

Læs “Ugens naturhistorie: 2.000 km på papirstynde vinger” her.

Admiralerne flyver til det sydlige Europa på en både lang og farefuld færd. Her lægger de æg til en ny generation, som sidenhen flyver retur nordpå. Derfor er admiralen ikke en af de første arter, vi ser i foråret. De dukker typisk op i Danmark i anden halvdel af maj og i juni.

Admiral
Admiraler suger også saft fra sårede træer og kan også lokkes til med både rødvin og bananmos som her

Vidste du, at admiral, dagpåfugleøje og nældens takvinge også har noget andet til fælles? De lægger nemlig alle tre æg på stor nælde – bedre kendt som brændenælde.

Hvilke arter kan du ellers kigge efter i sensommeren?

Det kunne fx være en art som citronsommerfugl, der lige nu flyver i årets anden generation, da de voksne sommerfugle (som arterne beskrevet ovenfor) overvintrer til næste år.

Citronsommerfugle på horsetidsel

Det kunne også være storplettet perlemorsommerfugl, som du faktisk også kan være heldig at finde i din sommerfuglebusk. Eller måske en sen almindelig blåfugl eller en lille ildfugl.

Storplettet perlemorsommerfugl på blåhat. Arten er ret nem at kende på de store perlemorfarvede pletter på undersiden

Endelig kan det blandt de mere sjældne arter være en sommerfugl som den fine lille kommabredpande, der lever i den nord- og vestjyske klitnatur samt på Mols og i det centrale Midtjylland. Kommabredpande var en central del af Emils speciale, da han færdiggjorde biologistudiet tilbage i 2015, og derfor har den art en lidt særlig plads i vores hjerter.

Kommabredpande sammen med agerhumle på blåhat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.