September,  Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: 2.000 km på papirstynde vinger

Efteråret er stadig fuld af sommerfugle. Men det er kun nogle ganske få arter, vi stadig kan opleve i haven og naturen. Admiralen er en af dem. Men snart er det slut med at nyde deres smukke sorte, røde og hvide farver.
Den smukke admiral tager et hvil på bladene af rynket rose

Forestil dig kun at leve af nektar og overmoden, gæret frugt i et par måneder, for derefter at flyve flere tusinde kilometer på små, tynde vinger henover alperne og til sidst ende i det sydlige Europa.

Sådan er livet for de admiraler, der lige nu i tusindevis tanker op i de danske villahaver på nedfaldne æbler og sommerfuglebuske.
Inden længe, når sommerfuglemaverne er fulde, går turen sydpå for de sidste individer under dette års efterårstræk.

Men der venter ikke sommerfuglene et driverliv i sus og dus. De skal bruge vintermånederne på at parre sig og lægge æg til den nye generation, hvorefter de blot kan lægge sig til at dø.

Den nye generation gør sig til gengæld klar til at tage den modsatte rejse, når foråret melder sin ankomst. Og efter trækket tilbage til Danmark vil de lægge æg til endnu en ny generation, der til næste efterår vender sugesnablen sydpå.

Enkelte admiraler når dog ikke at komme afsted i tide og får ikke fyldt fedtdepoterne op. Derfor kan man opleve, at enkelte admiraler forsøger at overvintre i det kolde Danmark. Men det er en svær disciplin, når man er afhængig af blomster og solens varme og samtidig ikke kan gå i dvale.

Admiral på blomstrende vedbend. Vedbend er en af de bedste nektarkilder i det sene efterår – og admiralerne elsker dem!

Hvis du gerne vil opleve admiralerne tæt på, så kommer her et par gode råd til hvordan.

Admiralerne er for det første vilde med blomster, og i det sene efterår går de især efter blomstrende vedbend, så det kan være en fordel at have sådan noget i sin have.

En anden mulighed er at udnytte admiralernes tørst efter sukker. Alkoholen i de gærende nedfaldsfrugter tiltrækker admiralerne – for hvor der er alkohol, er der sukker. Og sukkeret spiser sommerfuglene for at omdanne det til fedt, som de kan tære på under deres lange rejse sydpå. Derfor kan du lave en lækker middag til admiralerne ved at blande overmodne bananer, lidt gær, masser af sukker og et skvæt rødvin til en lækker omgang banansplat.

Banansplatten smører du derefter ud på fx træstammer og så er der blot tilbage at vente på, at admiralerne finder frem til herlighederne, så du kan nyde synet af dem. OBS: gedehamse (hvepse) er også vilde med blandingen.

Masser af admiraler og lidt gedehamse på det lækre (og ganske klistrede) banansplat

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.