Sommerfugle,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Årets store invasioner (del 1)

Danmark er fuld af arter. Knapt 40.000 for at være mere præcis. Men næsten hvert år oplever vi i Danmark store invasioner af forskellige dyr. Vi ser tilbage på nogle af dette års invasioner lige her.
En helt frisk tidselsommerfugl, der netop er kommet ud af puppen og nu er igang med samle energi til den lange rejse tilbage mod Middelhabvet

Tidselsommerfugl:
I forsommeren væltede det ind i landet med tidselsommerfugle sydfra. Allerede i midten af juni var der registreret knapt 90.000 individer i Naturbasen. Et helt enormt højt tal sammenlignet med normalen.

Men hvorfor væltede tidselsommerfuglene pludselig ind i landet? Det skyldes, at arten havde rigtig gode ynglevilkår i løbet af den danske vinter, hvor sommerfuglene overvintrer i de arabiske lande. Her regnede det til gengæld, hvilken fik golde ørkener til at springe ud i fuldt flor til glæde for tidselsommerfuglene.

Rejsen fra Mellemøsten til Danmark er lang og hård. Denne tidselsommerfugl er nærmest helt slidt op
Ved stranden på Jegindø sad der op til ti tidselsommerfugle alene på denne lille pude af bidende stenurt. På hele stranden var de i 100-vis

Derfor var det særligt mange individer, der var klar til at tage turen nordpå i foråret, hvor de nåede til Danmark i maj og juni. Og pludselig var de OVER ALT! Her gik de i gang med at lægge æg til den nye generation (på en enkelt bornholmsk blomstermark observerede Vicky Knudsen mindst 500.000 larver på én gang), der så i sensommeren som voksne væltede sydpå i millioner (eller måske endda milliarder).
2019 går virkelig over i naturhistorien som tidselsommerfuglens år.

Høsommerfugle:
Sammen med tidselsommerfuglene fulgte andre særprægede sommefuglearter, nemlig orange og gul høsommerfugl. De optrådte dog langt fra i lige så højt antal som tidselsommerfuglene, men til gengæld er de et mere sjældent syn, der kommer trækkende ind fra sydøst.

Den sjældne orange høsommerfugl, som i år 2019 har optrådt i helt usædvanligt store mængder. Denne har sat sig til ro for natten på et lille blad i en rynket rose

Normalt ses høsommerfuglene mest på de sydøstligst beliggende øer som Lolland, Falster og Møn, men i år nåede de bl.a. også til Østjylland (gul høsommerfugl) og Nordjylland (orange høsommerfugl).

Orange og gul høsommerfugl lagde hen over sommeren æg på lucerne på fx dyrkede lucernemarker eller i grøftekanter. De nye generationer af de to arter trak så til gengæld sydpå igen i sensommeren.

Vi bringer flere invasioner i en af de kommende ugers naturhistorier 🙂

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.