Guldsmede,  Insekter,  Juni,  Sommer,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Det flyvende fossil i din havedam

Har du vand i din have? Så er sandsynligheden ganske stor for, at du har haft besøg af guldsmeden blå libel. En ret almindelig guldsmed, som ikke stiller store krav til sit levested og derfor gerne undersøger muligheden for at lægge æg i havedamme, næringspåvirkede søer og måske også i din swimmingpool.

Guldsmede er nogle ganske gamle insekter. Deres forfædre var kæmpestore (med vingefang på op til 70 cm!) og de fløj rundt om ørerne på dinosaurerne.

En hun der tager et hvil på en birkekvist

Kommer man tæt på en guldsmed – både de voksne og larverne – så ligner de også lidt noget fra Jurassic Park. Og faktisk er guldsmede også nogle ret glubske rovdyr, der tager godt for sig af andre insekter.

Livscyklussen for guldsmede er også lidt speciel, da det kun er en ganske lille del af deres liv, de tilbringer som voksne og flyvende. Indtil da bruger de adskillige år som larve under vandet. For blå libels vedkommende drejer det sig om 2-3 år som larve, mens andre arter er op til 5 år om at udvikle sig til voksne guldsmede.

En hun i færd med at lægge æg i en sø. Hun dypper sin bagkrop ned under vandet og lægger et æg af gangen, der sidenhen svulmer op og sætter sig fast på noget af vegetationen

Blå libel er en af de mere almindelige danske guldsmede, og da deres krav til levested som larver ikke er særlig strenge, kan de findes rigtig mange steder. Til gengæld er det sjældent at opleve mange individer af arten på samme sted. Det skyldes, at blå libel har store territorier, som de ivrigt patruljerer for at holde konkurrenter fra samme art på afstand. Og så er der altså ikke plads til ret mange individer i en lille havedam.

Man vil også ofte se hannerne sidde højt til vejrs over deres territorium for at have et godt overblik, så de hurtigt kan jage indtrængende væk – eller flyve ud for at snuppe et bytte til middagen.

Den blå han
Den gulbrune hun

Selvom arten hedder blå libel, er den blå farve ikke et kendetegn for alle individer af arten. Den blå farve findes hos de gamle udfarvede hanner, mens nyudfløjne hanner og hunner i alle aldre er gulbrune. Til gengæld er man næsten ikke i tvivl, når man ser en han er blå libel, da den blå farve er meget klar og lys og bagkroppen lidt kort og bred sammenlignet med mange andre guldsmedearter.

Så hvis du i løbet af den næste måneds tid ser en bred, blå og lynhurtig guldsmed ved din havedam, er det sandsynligvis en han af blå libel, der er kommet på besøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.