Efterår,  November,  Svampe,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Gul vingummi i trætoppene

Selvom det efterhånden bliver koldere, er der stadig svampe at finde derude. En af dem er gul bævresvamp, der faktisk trives ganske godt i de kolde vintermåneder. Og så lyser den op på en lidt grå og kedelig novemberdag.

I denne uge var vi endnu engang på tur for at lave reportage til radioprogrammet ‘Vildspor’, som du kan høre hver lørdag på Radio4. Det var en ret grå og halvkold dag, som det har været stort set hver dag i denne uge. Reportagen handlede sådan set slet ikke om svampe, men om myrer (hvilket i øvrigt var super spændende, så det skal I glæde jer til at høre). Alligevel fangede den farvestrålende gul bævresvamp vores blik, da vi kom forbi et stort egetræ, hvorpå den voksede.

Her ses både gul bævresvamp og ege-voksskind, som den parasiterer på.

Rigtig mange svampe vokser på træer, hvor de lever af at omsætte træets ved. Det gør gul bævresvamp dog ikke. Til gengæld parasiterer den på andre svampe som fx ege-voksskind, der lever af at nedbryde egetræets grene, når først disse har været døde i 3-4 år. Gul bævresvamp snupper altså den næring, som ege-voksskind får ud af at nedbryde egetræet. En værre lille tyveknægt!

Svampen ege-voksskind, som gul bævresvamp parasiterer. Det er ikke altid, at svampen er så tydelig som her.

Gul bævresvamps navn er i øvrigt meget beskrivende for dens udseende. Når svampen ikke er udtørret, som den kan blive det om sommeren – og samtidig ikke er blevet regnet alt for meget på, da den så mister farven – fremstår den nemlig som en stor skriggul vingummi, der er smattet lidt ud på træet. Prøv at holde øje med den, når du passerer et egetræ denne vinter – vi tør næsten garantere, at der gemmer sig en gul bævresvamp et sted i kronen.

Gul bævresvamp varierer meget i størrelse og mængden af folder.

Gul bævresvamp er for øvrigt også en af de 99 arter, du bør se, før du bliver voksen. Læs mere om den og projektet her: https://www.99arter.dk/mod-de-99-arter/gul-baevresvamp/

Og se også videoen om gul bævresvamp herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.