Ugens naturhistorie: Mirabellen har kuk i kalenderen
Foråret er på vej, men den varme vinter har betydet, at foråret er begyndt lige rigelig tidligt for nogle arter i den danske natur. Det gælder blandt andet for mirabellen, der har startet sin blomstring langt tidligere end sædvanligt.
Mirabel – som vel betyder noget i retning af “smukt syn” – er en af de tidligst blomstrende buske i Danmark. Det er altid med forventningens glæde, når man kan følge mirabellens store bristefærdige knopper i de sidste dage, inden de folder sig ud og åbenbarer de smukkeste hvide blomster. Det foregår typisk i sidste halvdel af marts og blomstringen plejer at fortsætte hele vejen gennem april.
Men som så meget andet, er der også gået kuk i kalenderen hos mirabellerne i denne varme vinter. De første mirabeller sprang ud allerede i slutningen af januar eller måske i starten af februar. Altså cirka halvanden måned tidligere end sædvanligt.
Det føles underligt. Når tingene ikke gør som de plejer, bliver vores kratluskerkalendere også forvirrede. Det plejer jo altid at være sådan, at man ser de første svirrefluer, humlebier og sommerfugle på de første solskinsdage i marts. De søger mod følfod eller piletræernes gæslinger for at få nektar og pollen. Et par uger senere plejer mirabel at slutte sig til udbuddet af blomster til insekterne og der begynder at komme gang i de enlige bier også.
Men i år er det helt bagvendt. Vi har ikke set hverken bier eller sommerfugle, piletræerne blomstrer ikke endnu, men mirabellen har snart blomstret i en måned. Vi må håbe, at den fortsætter med at blomstre længe endnu. Der er nemlig ikke noget bedre end at sætte sig godt til rette i solen foran en blomstrende mirabel i starten af april og bare nyde alle de herlige insekter, der drøner rundt i blomsterne og de fugle, der nyder godt af alle insekterne. Det er et ægte koncentrat af forår!