Efterår,  Fugle,  November,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Når fuglelivet går helt i sort

Mens butikkerne både fysisk og online bugner af kulsorte tilbud i anledningen af Black Friday, har vi i denne uge valgt at sætte fokus på en gruppe af bevingede væsener, der går under det fælles kaldenavn “de sorte fugle”. En fugleflok der både fascinerer og vækker frygt og forargelse – mytiske og intelligente væsener næsten udelukkende klædt i sort.
Ravnen, stor og sort, har gennem tiden fået skyld for alverdens dårlige varsler. Sådan ser vi ikke på ravnen længere og heldigvis er ravnebestanden i Danmark i fremgang.

Den mytiske ravn. Den langfingrede husskade. Den højtskræppende og kolonidannende råge. Den allestedsnærværende krage. Og den lille allike med de isblå øjne. En blandet pose sorte bolcher, der vækker mange følelser hos os mennesker.

Husskaden: sort og hvid og glad for skinnende sølvskeer i det åbne køkkenvindue.
I det rette lys er husskaden udstyret med nogle fantastisk smukke farver.

Men hvorfor egentlig? Småfuglene på foderbrættet er nuttede og rovfuglene, der svæver på himlen, er nærmest majestætiske. Mens “de sorte fugle” deler vandene. Vi bliver irriterede, når en flok råger slår sig ned og bygger reder i byens høje træer, og jægerne sendes afsted for at skyde rågeunger for at nedbringe bestanden. De altædende krager lever selv helt derude, hvor vi ikke selv gider at bo. Og den store ravn på et ådsel i vejkanten har gennem historien været et uhyggeligt varsel. Selveste Odins øje, der holder øje med vores gøren og laden. Og i litteraturen varsler de sorte fugle uhygge og måske ligefrem død.

Et par råger spangulerer en tur i forårssolen. Bemærk de mange smukke og skinnende farver, der gemmer sig i fjerdragten.

De sorte fugle kan godt få det til at risle koldt ned af ryggen på os, men i virkeligheden er de en ret intelligent gruppe af fugle, som du kan opleve bruge redskaber (fx ved at kaste nødder ned foran kørende biler for at få nødderne knækket), som har avanceret kommunikation og nyere forskning viser tilmed, at de faktisk er beviste om sig selv – ligesom vi er det – som DR skrev om tidligere på året.

En gråkrage med en hasselnød. Det kan være svært at komme ind i sådan en nød, når man ikke har en nøddeknækker, men gråkragerne har lært sig at bruge trafikkens tunge biler som hjælp til den opgave. De smider simpelthen nødderne på vejen foran bilerne, så hjulene kommer til at fungere som nøddeknækker. Når bilen er kørt forbi, er der serveret.

Så måske føler vi os truede af disse arter, der udviser nærmest menneskelig intelligens, men som kun er udstyret med små kyllingehjerner.

Uanset hvad er “de sorte fugle” – og kragefuglene generelt – nogle ganske fascinerende væsener, der er gode til at tilpasse sig forskellige levevilkår og derfor findes vidt udbredt over hele verden og i et bredt udvalg af nicher – igen ligesom mennesket. Nogle ret seje bananer, må man sige. Så send lige en venlig tanke til kragen på marken eller skaden på tagryggen næste gang, du møder dem.

De sorte fugle er ofte vagtsomme af natur, men nogle af dem opdager, at mennesker kan være lig med mad. For nogle år siden var der en særligt tam allike i Universitetsparken i Aarhus. Ally hed den, og den kunne være ganske nærgående. Den var særligt glad for snørebånd, men som det ses på billedet var den også ret nysgerrig og hakkede gerne i hullerne i Emils slidte løbesko.

For et år siden var de sorte fugle også på programmet i Vildspor på Radio4. Du kan høre programmet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.