Forår,  Fugle,  Maj,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Parodiens mester

Denne uges naturhistorie skal handle om en fugleart, der netop er vendt tilbage fra vinterkvartererne i tropisk Afrika. Og så er den en sand mester i at efterligne andre fugles stemmer. Vi præsenterer: gulbugen.

Lyden af strandskade, hvid vipstjert og sivsanger mødte os, da vi i weekenden passerede en hvidt-blomstrende slåenbusk. Den kombination af lyde var alligevel lidt underlig – særligt når de kom fra en busk.

Og det var da heller ikke fuglestemmernes rette ejermænd, der var ophav til lydene. Det var i stedet en fin lille gulbug, der satte sig fint til rette i den solrige opklaring mellem to byger.

Det er ofte sådan her, man ser gulbugen. Halvskjult i en busk.

Hver fugl siges at synge med sit næb, men gulbugen er en værre efteraber. Noget der faktisk slet ikke er unormalt i fugleverdenen. Når en han-gulbug skal imponere damerne, er det nemlig noget af det allermest smarte, hvis han kan sige lige som en masse andre arter. Krydret med en hvinende lyd, som personer med tandlægeskræk nok vil forveksle med lyden af et tandlægebor. Av av! Andre hører måske snarere et lille pivedyr.

Der er fuld smæk på gulbugens sang, og den er ikke flov over at stjæle et par strofer fra andre fuglearter.

Som nævnt er gulbugen netop ankommet til Danmark – i hvert fald var det årets første for os – efter en dejlig vinterferie i Afrika. Nu skal den yngle og spise en masse insekter, før turen igen går sydpå til Afrika i starten af efteråret.

“Dans og lær” har lavet en rigtig fin sang om gulbugen og dens mesterlige parodier. Hør selv herunder. Og kender du ikke allerede “Dans og lær”, kan vi kun opfordre til at høre endnu flere af deres fugle-sange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.