Forår,  Maj,  Planter,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Majmåneds gøgeurt

Vidste du, at der faktisk findes en del forskellige orkidé-arter i Danmark? Den nok mest almindelige er maj-gøgeurten, som blomstrer netop nu. Det kunne du måske næsten gætte ud fra dens navn. Maj-gøgeurten er hovedpersonen i denne uges naturhistorie.

På dansk hedder orkidéfamilien “gøgeurtfamilien”. Et lidt mystisk navn, men efter sigende skulle det komme af, at de danske orkideer blomstrer, mens gøgen kukker. Vi har netop her til aften hørt gøgen kukke lystigt ved vores lokale sø, så nu er det blevet tid til at kigge efter de danske orkidé-arter.

Er der først én maj-gøgeurt, vil du oftest kunne finde mange flere på samme areal.

Den orkidé, man oftest støder på i Danmark, er maj-gøgeurten, der typisk vokser i fugtige enge, hvor den deler pladsen med arter som trævlekrone, diverse starer (der er halvgræsser) og alt mulig andet. Maj-gøgeurterne lyser op i engene med deres fine lyserøde/lilla blomsterstande.

Selvom maj-gøgeurterne er ret almindelige i Danmark, finder man dem ikke hvor som helst. Ligesom alle andre arter af orkideer i Danmark, er de gået temmelig meget tilbage over det sidste halve århundrede. Maj-gøgeurterne kræver lys og fugtighed på de enge, hvor den lever. Tilgroning, gødskning og dræning af engene er den sikre død for maj-gøgeurterne, og det er desværre sket mange steder.

Maj-gøgeurt har stort set altid mørke pletter på bladene.

Heldigvis er maj-gøgeurt taknemmelig, hvis man giver den pladsen. Når tilgroningen forsvinder, fx ved græsning, og vandet kommer tilbage, vender maj-gøgeurterne også tilbage. Og det er så skønt, når man kan følge orkideernes tilbagevenden til engen. År for år bliver det lyserøde blomsterflor bare større og større.

Maj-gøgeurt er ikke den eneste gøgeurt i Danmark. Der findes adskillige arter og underarter og varieteter og alt mulig andet. Faktisk er orkideerne nogle ret besværlige nogle, når det kommer til arter. Blandt botanikere er der en del uenigheder om, hvor mange underarter der findes af fx maj-gøgeurten. Og de kan også krydse med hinanden, alle disse underarter. Ganske forvirrende, når det kommer til stykket.

Purpur-gøgeurt er en af underarterne af maj-gøgeurt. Her ses den med en rigtig fin violetrandet ildfugl på toppen.

I Danmark er der ikke ret mange arter, som er deciderede fredede. Men det er ALLE orkideer. Så det er nemt at huske. Derfor må man ikke plukke, opgrave eller på anden måde smadre orkideerne. Så selvom de er flotte, må man altså ikke lige tage en buket med hjem til mor eller grave dem op for at plante dem i haven.

Det kan oven i købet være svært, at få en opgravet maj-gøgeurt til at leve videre hjemme i haven. Orkideerne har nemlig et særligt samspil med svampe i jorden, noget der kaldes mykorrhiza, og som du måske også har hørt om i relation til træer, og derfor er orkideerne afhængige af disse svampearter for at kunne overleve.

Kødfarvet gøgeurt er en anden dansk orkidéart, men som måske ved første øjekast kan ligne maj-gøgeurt.

Mens vi skriver denne naturhistorie kører det store indsamlingsshow for vild natur “Danmark redder jord” over skærmen. Lad os krydse fingre for et rigtig godt indsamlingsresultat, så vi kan få mere vild natur i Danmark. Det vil helt sikkert også give plads til flere orkideer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.