Ugens naturhistorie: Skovbundens solfangere
Det er blevet marts, solen står højere og højere på himlen og man kan efterhånden virkelig mærke, at den varmer. Det kan myrerne i skovens tuer også og netop nu gør de alt, hvad de kan for at høste solens energi og det er lige præcis det ugens naturhistorie handler om i denne omgang.
Myrer er helt generelt nogle virkelig seje væsner. De har en utrolig kollektiv intelligens, de lever i komplekse samfund og de har opfundet mange ting, som vi mennesker også bruger i dag. Myrerne var bare adskillige millioner år hurtigere end os til at opfinde dem. Myrer dyrker landbrug, de holder husdyr og netop nu, er de i fuld gang med at høste energi fra solen.
Hvert år, når varmen bryder igennem fra syd og trænger vinteren tilbage, kan man opleve resultatet af myrernes opfindsomhed. Hvis man kommer forbi en myretue, der er placeret så solens stråler rammer den, vil man kunne se, at myrerne samler sig i tætte plamager på ydersiden af tuen. Altid på den side af tuen, der vender mest direkte mod solen.
Det skyldes, at myrerne har travlt. Ligesom alle mulige andre insekter er de afhængige af solens varme for at kunne være aktive. Men det tager lang tid for solens stråler at varme en hel myretue. Det kan myrerne ikke vente på, så de sender en hel hær af myrer ud for at opsamle solens varme. De fleste myrer er sorte (eller i hvert fald mørke) og suger hurtigt solen varme til sig, præcis som de mørke havefliser eller den varme asfalt på en sommerdag. Når den enkelte myre er blevet så varm, som den kan, kravler den ind i midten af tuen. Derinde afgiver den sin varme til omgivelserne.
Virker det virkelig?, tænker du måske. Og ja, det gør det. Der kommer naturligvis ikke voldsomt meget varme fra den enkelte myre, men myrer er verdensmestre i samarbejde og når tusindvis af myrer på skift opsamler varmen og afgiver den til tuens indre, kan de hæve temperaturen i tuen med 10-15 grader i forhold til omgivelserne. Det gør en kæmpe forskel for myrerne, der kan starte på opdræt af yngel meget tidligere på foråret, end de ville kunne uden deres solfangere. En genial opfindelse!
Der er stadig masser af muligheder for at opleve det fascinerende fænomen i dette forår. Det gælder bare om at finde en myretue, der står i solen. Myrerne kommer frem i løbet af formiddagen, når solen har fået magt og det er jo også der, det er allerdejligst at være i naturen. Så god tur og god myrejagt!