Efterår,  Fugle,  November,  Ugens naturhistorie

Ugens naturhistorie: Efteråret sejler afsted

Som fugleinteresseret ser man altid frem til månedsskiftet mellem oktober og november. Det er en meget spændende tid på året, hvor der kan dukke mange sjove ting op. I år blev det sejlere.

I slutningen af oktober er det regulære efterårstræk ved at synge på sidste vers. Sangere, svaler og vipstjerter er for længst draget mod varmere himmelstrøg og trækket domineres nu er de sene finker, som grønirisk, stillits og bjergirisk, ligesom sjaggere og vindrosler også stadig trækker igennem.

Men af en eller anden årsag sker der næsten hvert år noget interessant, når oktober bliver til november. Sidste år startede den store invasion af krognæb omkring d. 25. oktober og det er også ved denne tid, at vi bliver klogere på, om det mon bliver en vinter med mange hvidsiskener eller silkehaler.

Læs også Emils forudsigelse af krognæb-invasionen sidste år

I år skete der det, at vinden gik i syd og tog en masse varm luft med mod nord. Og i den varme luft gemte sig adskillige af de, i Nordeuropa, sjældne gråsejlere.

De fleste kender nok mursejlerne, der ankommer til Danmark i løbet af maj måned. Om sommeren kan man ofte høre flokke af mursejlere flyve skrigende over byens tage, inden de i løbet af august igen vender næsen mod vinterkvartererne i Afrika syd for Sahara.

En mursejler på en dejlig dag i maj. Bemærk den sorte grundfarve, de lange og seglformede vinger og det relativt slanke bagparti
En ung mursejler i august. Bemærk, at unge mursejlere, i lighed med gråsejler, kan have skællet bug og en ret stor lys strubeplet. Vingerne er lange og slanke, bagpartiet slankt

Men mursejlerne har en nær slægtning, der bl.a. yngler i Middelhavsområdet. Den har en anelse bredere vinger, lidt mere brunlig eller grålig grundfarven i modsætning til mursejlernes sorte, den er lidt bredere over hofterne, den har en tydelig sort maske om øjet og bugen ser tydeligt skællet ud. Det er ikke let at se forskel, men forskellen er der og den betyder rigtig meget for dem, der går op i sjældne fugle.

Gråsejler fra en martsdag i Andalusien. Bemærk den grålige grundfarve, vinger der er en anelse bredere end på mursejler, et lidt bredere bagparti, sort øjenmaske og tydeligt skællet bug
Gråsejler fra en martsdag i Andalusien. Bemærk også her de lidt bredere vinger og det lidt bredere bagparti, samt den grålige grundfarve

Det hele startede d. 23. oktober, hvor der blev set en gråsejler ved Saltvandssøen ved Vadehavet og en fugl ved Gjerrild Nordstrand på det NØ-lige Djursland. Den var tilsyneladende stadig i området dagen efter, hvor der igen blev set gråsejler. Der skete endda det utrolige, at gråsejleren pludselig tog højde og slog sig sammen med endnu en sejler. Hele to sejlere på én gang i slutningen af oktober er virkelig sjældent, uanset at fugl nr. 2 aldrig blev sikkert bestemt.

Derfra gik det slag i slag og i skrivende stund (1. november), er der vel fundet mindst 10-12 forskellige gråsejlere i landet i løbet af en uges tid. Det skal ses i lyset af, at der frem til og med 2019 blot er godkendt 18 fund af arten i Danmark.

Alpesejler i aftenlys på en martsdag i Andalusien. En meget stor sejler med stor, hvid strube og hvid bug

Men det blev ikke ved gråsejlerne. Faktisk startede det hele med en helt anden art, nemlig en alpesejler. Denne fugl dukkede op på det sydlige Langeland allerede d. 13. oktober og var måske et tidligt forvarsel om, at der kunne være flere sejlere på vej. Alpesejleren er endnu en sejlerart, der yngler meget længere mod syd. Frem til og med 2019 er der godkendt ca. 36 fund af alpesejler i Danmark, så den er knapt så ualmindelig som gråsejler, men stadig en meget sjælden fugl i Danmark.

Der har også været enkelte mursejlere blandt de mange sejlere, der er fundet i Danmark i oktober 2020, så frem til 27. oktober var der set hele tre arter af sejlere i Danmark i løbet af måneden. Men hvorfor lige fremhæve den dato? Jo, det skyldes, at det var den dag sejlerart nr. 4 for oktober 2020 blev fundet. Ved Heatherhill i Nordsjælland dukkede årets sjældneste fugl i Danmark op. En kaffersejler – ny art for Danmark og det blot fjerde fund i Nordeuropa. Den fløj helt tæt forbi observatørerne, som fik årets fugleoplevelse. Tillykke til dem!

Vejrudsigten lover fortsat varme og sydlige vinde de næste dage, så måske er der stadig håb om en gråsejler eller to, selvom antallet af fund er dalet markant i weekenden. Vi krydser fingre for endnu en gråsejler i Østjylland og helst én, som vi når at se. Ellers må vi blot væbne os med tålmodighed og vente på, at de vidunderlige mursejlere kommer igen til maj. Skulle ventetiden blive for lang, kan man jo altid lytte til dette fine nummer af Dans og Lær. God fornøjelse!

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.