Ugens naturhistorie: Blåhatjordbi – en sand specialist
Vi brugte søndagen på skønne Samsø med solskin, gåsegrib og blåhatte i fuldt flor. Der følger snarest en lille beretning fra turen, men inden da skal vi have fat i denne uges naturhistorie, der handler om et af de insekter, vi så på vores tur. Nemlig blåhatjordbi.
Blåhatjordbi blev for nogle år siden selve billedet på biodiversitetskrisen og tabet af særligt insekterne. For hvem pokker skænkede egentlig blåhatjordbien en tanke, når man købte honning i det lokale supermarked, slog græsset i haven eller ….
I dag kender mange nok blåhatjordbien af navn. Men har du også styr på, hvorfor bien er så særlig?
Blåhatjordbi er en af de arter, som vi vil betegne som specialister. Det vil sige, at noget i dens biologi – altså dens måde at leve på – er meget specialiseret sammenlignet med andre arter. For blåhatjordbiens vedkommende handler det om, hvad den fodrer sine larver med, og ud fra navnet kan det måske næsten gættes – blåhatjordbien samler nemlig stort set kun pollen fra blåhat, som den fodrer sine larver med.
Læs også: Ugens naturhistorie: Den prægtige blåhat
Den nok mest kendte bi, honningbien, lever i en stor koloni med mange individer, men langt de fleste danske, vilde bier lever solitært – altså hver for sig. Og det gælder også for blåhatjordbien. Derfor skal hver enkelt hun sørge for at få lagt en masse æg. Og det gør jordbierne i jorden. Hunnen graver en lang gang, der ender i et redekammer. Her lægger hun et æg sammen med en god portion pollen, så larven har noget at spise, når ægget klækker. Faktisk skal hver enkelt larve have omkring 30.000 pollenkorn, hvilket svarer til omkring 12 hele blomsterhoveder. Hunnen samler pollenkornene i en pollenkurv på benene, og derfor vil det ofte ligne, at blåhatjordbien har lyserøde bukser på.
Når hver enkelt larve er afhængig af 12 hele blomsterhoveder er det nok ikke svært at regne ud, at blåhatjordbien er afhængig af at finde steder med rigtig meget blåhat – og samtidig et egnet sted, hvor det er muligt for den at grave æggene ned. Og det er netop den helt rigtige kombination af føde og gode steder at lægge æg, der kan være svært at finde, når man er specialist ligesom blåhatjordbien.
Ikke desto mindre flyver blåhatjordbierne altså netop nu trofast rundt fra blåhat til blåhat og fylder deres pollenkurve med lyserødt støv. Så hils endelig venligt på den lille bi, hvis du er så heldig at møde den derude.
2 kommentarer
Pingback:
Pingback: