Ugens naturhistorie: Det pusler i skovbunden
I denne uge gik vi en aftentur i skoven ved Moesgaard Strand. Der var et sandt mylder af mus, der puslede rundt i de nedfaldne bøgeblade fra sidste år. Efteråret var et sandt orgie af olden (frugter fra bøg og eg) og det har givet ekstra meget føde til en ny og stor generation af mus.
Måske kan du huske, at vi tilbage i efteråret skrev om olden i skovene. Det knaste sprødt, når man gik tur i de efterårsfarvede bøgeskove. Nu hvor bøgene igen er sprunget ud, er der til gengæld kommet godt gang i livet i den mørklagte skovbund.
Læs efterårets indlæg om olden ved at klikke her.
På en helt almindelig gåtur i en helt almindelig skov pusler det overalt omkring en, hvis man lige lytter efter. Musene har nydt godt af de mange olden i efteråret og der er derfor helt naturligt rigtig mange mus denne sommer. Blandt de brune bøgeblade pusler de rundt efter flere bog (bøgens frugter), for der er slet ikke spist op endnu.
Oldenår optræder med jævne mellemrum – et sted mellem hvert 3.-6. år. Og frugterne af bøg og eg danner fødegrundlag for rigtig mange arter af gnavere og fugle, der igen danner fødegrundlag for rovdyr og rovfugle. Der er derfor mange arter, der kan holde gilde, når træerne sætter mange frugter. Og træerne selv får også noget ud af det, da mange frugter bliver glemt i vinterforråd rundt omkring, hvorfra de så kan spire.
Den art, vi stødte på i skovbunden denne juni-aften ved Moesgaard, er rødmus. En ret almindelig mus i Danmark. Den har små ører, korte ben og kort hale. En rødbrunlig farve på oversiden og en mere grålig farve på undersiden. Rødmusen er en studsmus som markmus og mosegrise og tilhører altså ikke de ægte mus, der bl.a. er kendetegnet ved store ører.