Får Danmark mon besøg af krognæb i år?
Det er et af de helt store spørgsmål, som enhver fuglekigger bør stille sig selv, når kalenderen har passeret første halvdel af oktober. Kommer de smukke og sjældne fugle mon så langt sydpå i år?
Det tidligste fund af krognæb i Danmark nogensinde var en død fugl d. 3. oktober 1890. Altså for knap 130 år siden. Det år fandt mange krognæb vej til Danmark. Det er heldigvis også sket siden, bl.a. i 2012, hvor Nordmandshage ved Hals satte en vild rekord med 62 trækkende fugle. Det år blev den første krognæb fundet i Skagen d. 30. oktober. Også i 2017 var der lidt krognæb i Danmark. I alt ca. 10 fugle – langt de fleste i Skagen, selvom der blev ledt grundigt efter dem mange andre steder. Generelt er Skagen klart det bedste sted at se krognæb i Danmark og artens forekomst i Danmark kulminerer normalt i november.
Krognæb kommer langt nord- og østfra, som så mange andre fugle om efteråret. Det er bare slet ikke hvert år, de når til Danmark. Krognæb er normalt standfugle, som bliver i yngleområderne hele året. Men nogle år mangler de mad og så søger de mod syd og kan med lidt held nå hele vejen til Danmark. Krognæbene lever især af bær og knopper. Og når de dukker op i Danmark, er de normalt særligt glade for rønnebær.
Men når nu fuglene kommer nordfra, er spørgsmålet, om man kan forudsige en invasion af krognæb i Danmark ved at se på observationerne i Norge og Sverige? Jeg vil i hvert fald gøre forsøget.
Som nævnt var de seneste to krognæb-år i Danmark 2012 (op mod 200 fugle) og 2017 (ca. ti fugle). For at kunne sammenligne med i år har jeg kigget på, hvor mange observationer, der er gjort i perioden fra 1.-16. oktober i 2012, 2017 og 2019 i både Norge og Sverige. Resultaterne kan ses på de to nedenstående illustrationer.
Resultatet af denne lille øvelse viser os altså, at der er langt flere krognæb i både Norge og Sverige i år end i de to seneste år med krognæb i Danmark. I Sverige er der også flere observationer af syd- eller sydvesttrækkende krognæb i år. I hvert fald så tidligt på året. I Norge er fuglene på nuværende tidspunkt nået meget længere mod syd i år end i 2012 og 2017.
Så tilbage til spørgsmålet om, hvorvidt man kan forudsige en invasion. Det er nok for tidligt at svare på, men hvis jeg boede i Skagen ville jeg være meget opmærksom på krognæb allerede nu. Og herhjemme i Østjylland vil jeg finde de største og bedste rønnetræer og øve mig lidt på krognæbs højt fløjtende kald. Jeg tror, de kommer!
3 kommentarer
Pingback:
Pingback:
Pingback: